Heidevelden
Balloërveld | Schaapskooi

Balloërveld | Schaapskooi - Balloo

N 53.017807892 / E 6.647039617

Tussen de dorpen Gasteren, Rolde en Loon in Drenthe vind je het heideveld het Balloërveld. Dit natuurgebied is uitgeroepen tot een hotspot in het Hondsrug Unesco Geopark, en dat is niet voor niets!

De heide wordt afgewisseld met veenmeertjes, dennenbos en wat kleine zandverstuivingen. Je vindt hier tal van zeldzame plantensoorten, zoals de klokjesgentiaan, gevlekte orchidee en de vleugeltjesbloem. Vlinders vinden het gebied ook zeer aantrekkelijk; bij een onderzoek van de Landbouwuniversiteit Wageningen werden maar liefst 25 verschillende soorten geteld! Met een beetje geluk kom je ook de schaapskudde van het Balloërveld tegen. De kudde bestaat uit maar liefst 400 schapen en is daarmee de grootste van Drenthe. Zo'n grote kudde, rustig grazend in zo'n prachtig natuurgebied is gegarandeerd een geweldig gezicht! Richting fietsknooppunt 68 vind je de schaapskooi, hier staat op een informatiebord waar je de schapen die dag kunt vinden.

Het Balloërveld, inmiddels in beheer van Staatsbosbeheer, heeft een veelbewogen geschiedenis die zelfs teruggaat tot in de prehistorie. Het gebied is ontstaan in de Elster ijstijd. De oudste sporen die hier zijn gevonden, zijn vuurstenen uit de Steentijd van circa 10.500 v. Chr.. Dit bewijst dat er toen al mensen woonden op het Balloërveld, maar er zijn meer sporen uit het vroegere leven hier. Wanneer het gras en de heide niet al te hoog staan, kun je de zogenaamde 'Celtic fields' - rechthoekige, met stenen ommuurde landbouwterreintjes uit de IJzertijd - herkennen in het landschap. Ook kun je dan de Middeleeuwse karrensporen terugzien. Uit al de verschillende tijdsperiodes zijn meer sporen achtergelaten, bijvoorbeeld de veertig grafheuvels verspreid over het gebied. Zo heb je de Mandeberg en Stakenberg, maar de Galgenberg is de heuvel met de bijzonderste geschiedenis.

Het Balloërveld huisvestte in de Tweede Wereldoorlog ook een belangrijke verdedigingslinie voor de Duitse bezetters. Deze linie is hier in het heideveld nog goed herkenbaar door de loopgraven en tankgrachten die je zeker zult tegenkomen.

Heidevelden

Balloërveld | Schaapskooi
Schaapskooi Balloërveld, Crabbeweg 2
9458 TE Balloo

Contactgegevens
T: +31521748970
E: info@schaapskuddeballoerveld.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.