Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute Drentsche Aa in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute Drentsche Aa

Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Lege ster (1 beoordelingen)
lengte 66.37 km
thema cultureel, landelijk, culinair
Kcal 1276
Fiets 4 uur 15 min
E-bike 3 uur 24 min

Tynaarlo, Eelde, Balloo

De Drentsche Aa is een beek die tussen Groningen en Drenthe meandert en is ontstaan tijdens de ijstijd door de afvoer van grote hoeveelheden smeltwater. Het volledige stroomdallandschap rondom de beek is het Nationaal Park Drentsche Aa. Het is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa dat zo min mogelijk door mensenhanden is aangetast.

Deze route neemt je mee door dat schitterende, oeroude landschap. Het landschap met heidevelden, uitgestrekte bossen, zandmeren en strandjes is een waar paradijs voor de mens en voor een heel scala aan flora en fauna. Een kleine greep uit de bijzondere creaturen waar je zomaar langs zou kunnen fietsen: de otter, de bever, de ijsvogel of de weidebeekjuffer. Maar ook de mooiste bloemen en planten zoals zonnedauw, de zwarte rapunzel en verschillende orchideeënsoorten.

Fiets mee over de Kymmelsberg bij Schipborg. Vanaf dit hoogste zandduin van de Drentsche Aa kun je genieten van een prachtig uitzicht over de beek die zich een weg door het landschap kronkelt. Het is een intrigerend gebied waar al minstens vijfduizend jaar mensen wonen. Het oudste bewijs hiervoor zijn de hunebedden en grafheuvels die je op meerdere plaatsen op de route tegenkomt. Professor Albert van Giffen (1884-1973) deed in het begin van de twintigste eeuw onderzoek naar deze mysterieuze grafkelders en bracht ze in kaart. Een deel van de archeologische vondsten die hij daar aantrof zijn opgenomen in de archeologische collectie van het Drents Museum.

Tussen al dat natuurschoon liggen ook nog eens zo’n twintig esdorpen en gehuchten verscholen met klinkende namen als Tynaarlo, Balloo en Zeegse. De akkers (essen) liggen op de hoger gelegen gronden en de weilanden liggen op de lagere gronden. Op die overgangen liggen de esdorpen en hun historische boerderijen en brinken. Dat is nou precies wat het fietsen door fietsprovincies Drenthe en Groningen zo afwisselend maakt. Natuur en historie worden afgewisseld met grote steden en kleine esdorpen, maar zeker ook met cultuur.

Tijdens je fietstocht passeer je een aantal interessante musea. We selecteerden er een aantal als afstapmoment. In het Drents Museum in Assen vind je naast de archeologische collectie ook een grote collectie moderne en klassieke kunst. In Museum Vosbergen worden instrumenten uit zeer uiteenlopende tijdperken tentoongesteld en bij Museum De Buitenplaats staat de samenwerking tussen kunst en natuur voorop. Maar zelfs in de openbare ruimte zul je verschillende sculpturen tegenkomen.

Tenslotte neemt de veelzijdige en bruisende hoofdstad van Drenthe, Assen, een belangrijke plaats in op deze route. Toenmalig koning Lodewijk Napoleon van het Koninkrijk Holland zag destijds al hoe mooi deze regio is en koos Assen als zomerresidentie. In zijn opdracht kreeg Assen in 1809 stadsrechten. De charmante stad groeide uit tot een stad vol paleizen, groene parken en rijk aan cultuurschatten. Geniet van de beeldende kunst in de musea of gewoon op straat, van de gezellige straatjes en levendige terrassen. Krijg je geen genoeg van al die prachtige afstapmomenten en de rustgevende natuur? Hak de route dan in tweeën, boek een overnachting en maak er een geweldig fietsweekend van!

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Lege ster

Van Assen naar Groningen, zeer leuk om een keer te fietsen. Gelukkig bleef het droog en hebben we een leuke dag gehad!

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 66.37 km
thema cultureel, landelijk, culinair
Kcal 1276
Fiets 4 uur 15 min
E-bike 3 uur 24 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 66.37 km
thema cultureel, landelijk, culinair
Kcal 1276
Fiets 4 uur 15 min
E-bike 3 uur 24 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap