Top 8 mooiste fietsroutes in Drenthe

Top8mooistefietsroutesinDrenthe

Fietsprovincie van Nederland

Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland. De prachtige natuur, oeroude brinkdorpen, de hunebedden en meer dan 1.700 km aan fietspaden, maken de provincie één van de meest geliefde fietsgebieden. Ontdek de provincie met de 8 mooiste fietsroutes in Drenthe. Elke fietsroute start je gemakkelijk vanaf een Fietstransferium Drenthe, de perfecte startlocatie voor een dagje fietsen.

Dagje fietsen in Drenthe

Drenthe staat bekend om de hunebedden. Dit zijn de oudste monumenten van Nederland, waarvan er maar liefst 54 in Drenthe zijn te vinden. Waar staat Drenthe nog meer bekend om? De schitterende natuur! De provincie telt drie prachtige Nationale Parken: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het beekdal van de Drentsche Aa. Stuk voor stuk gebieden met natuur zoals je die nergens anders vindt. Bossen, heide, moerassen, vennen en kronkelende beekjes vormen een schilderachtig mooi landschap. De historische brink- en esdorpen en monumentale boerderijtjes maken het authentieke Drentse beeld compleet.

Dit beeld ga je gegarandeerd ervaren met de 8 mooiste routes in Drenthe: Logos Fietstransferium Drenthe

  1. Rondje Appelscha, Wapse en Diever
  2. Fietsroute Vincent van Gogh in Bargerveen
  3. De Flintenroute
  4. Fietsroute Terug naar de Oertijd
  5. Rondje Orvelte, Elp en Schoonloo
  6. Roldertorenroute
  7. Dwingelderveldroute
  8. Rondje Veenhuizen, Fochteloërveen en Norg

Fietsroute starten bij Fietstransferium Drenthe

Fietsen in Drenthe begin je bij een Fietstransferium Drenthe. Het Fietstransferium is perfect ingericht voor fietsers. Je kunt er gebruikmaken van een luchtpomp om je banden op te pompen, het oplaadpunt voor elektrische fietsen en de reparatiezuil of pechservice. De ruime parkeerplaatsen maken het een makkelijk startpunt als je met de fiets achterop de auto komt. Bovendien kun je er dankzij de aanwezige horecagelegenheden starten en eindigen met wat lekkers.

Geen eigen fiets ter beschikking? Dan huur je bij het Fietstransferium gemakkelijk een (elektrische) fiets. De transferia liggen verspreid door de provincie en temidden van de mooiste fietsgebieden. Ook de top 8 begin je gemakkelijk bij een Fietstransferium. Wij zetten het dichtstbijzijnde transferium voor je bij elke route, zodat je met één klik jouw fietsroute in Drenthe kunt beginnen.

Drents Friese Wold ©Fietstransferium Drenthe

8x de mooiste fietsroutes in Drenthe

1. Rondje Appelscha, Wapse en Diever - 46 km

Op deze route maak je kennis met het Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden en één van de 21 Nationale Parken van Nederland. Het landschap varieert van zandverstuivingen, moerassen, vennen en heidegebied. In het park kun je de lokale schaapskudde tegenkomen, maar ook indrukwekkende Schotse Hooglanders!

Startpunt: Fietstransferium Appelscha

Belangrijkste bezienswaardigheden:

2. Fietsroute Vincent van Gogh in Bargerveen - 47 km

Wist je dat Vincent van Gogh drie maanden in Drenthe verbleef? Hij schilderde er vijf schilderijen en maakte zo'n vijftien tekeningen. Hij was razend enthousiast over het Drentse landschap, waarover hij in zijn brieven aan zijn broer Theo schreef. Hij probeerde zijn broer zelfs over te halen ook in Drenthe te komen wonen. Met deze fietsroute treed je in zijn voetsporen en bezoek je de plekken die Van Gogh inspireerden. Ook laat de route je zien hoe het leven in het veen en het moeras er vroeger aan toe ging.

Startpunt: Fietstransferium Emmen

Belangrijkste bezienswaardigheden:

Hunebedden©FietstranfseriumDrenthe

3. De Flintenroute - 41 km

Een ander woord voor 'kei' is 'flint'. Reken maar dat je flinten gaat tegenkomen op deze fietsroute! Je fietst namelijk langs meerdere hunebedden. Bezoek ook het Hunebedcentrum om meer te leren over de verhalen achter deze megalithische steenwerken. Mooie bossen en het Drouwenerzand vullen de route aan. En wel eens oog in oog met een mammoet willen staan? Op deze fietsroute beleef je het allemaal.

Startpunt: Fietstransferium Exloo

Belangrijkste bezienswaardigheden:

4. Fietsroute Terug naar de Oertijd - 35 km

Drenthe wordt ook wel de 'oerprovincie' genoemd. Vanuit Frederiksoord in de Koloniën van Weldadigheid (UNESCO Werelderfgoed), bekend om haar unieke geschiedenis, talrijke monumenten en kenmerkende landschap, fiets je naar het Holtingerveld. Hier waan je je even terug in de oertijd. Je ziet de oeroude hunebedden, maar ook de natuur heeft een prehistorisch tintje. Het landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en is daarmee al meer dan honderdduizend jaar oud.

Startpunt: Fietstransferium Frederiksoord

Belangrijkste bezienswaardigheden:

HartvanDrenthe

5. Rondje Orvelte, Elp en Schoonloo
- 29 km

Als je in Drenthe bent, mag een bezoek aan Orvelte niet ontbreken. Het wordt gezien als één van de mooiste dorpen van het hele land! Hier zie je het echte, authentieke Drentse karakter. Het monumentale esdorp is al in de 10e eeuw ontstaan. Zodra je Orvelte binnenrijdt, ga je direct terug in de tijd dankzij de straatjes met kinderkopjes en de eeuwenoude boerderijen. Rondom Orvelte geniet je van de rust en stilte in diepe bossen en het Orvelterzand. Het enige dat je hier wellicht nog tegenkomt, is een Schotse Hooglander...

Startpunt: Fietstransferium Orvelte

Belangrijkste bezienswaardigheden:

6. Roldertorenroute - 50 km

Deze fietsroute door Rolde, Borger en Grolloo brengt je door het Nationaal Park Drentsche Aa. Dit beekdal is duizenden jaren ontstaan door een samenwerking van mens en natuur. Het is het best bewaard gebleven beek-esdorpenlandschap van West-Europa. En waar je ook bent op deze route, je hebt (bijna) altijd zicht op de kerktoren van Rolde; de Roldertoren.

Op deze route kom je weer een aantal hunebedden tegen. Stap ook zeker even af bij 't Nije Hemelriek: het azuurblauwe water en de hagelwitte stranden laten het voelen alsof je, tussen de donkergroene en oeroude bossen, op een tropisch eiland bent!

Startpunt: Fietstransferium Gasselte

Belangrijkste bezienswaardigheden:

Dwingelderveld©FietstransferiumDrenthe

7. Dwingelderveldroute
- 46 km

Zoals de titel van deze route al zegt: met deze route fiets je een prachtige tocht over het Nationaal Park Dwingelderveld. Het natuurgebied is met zijn 4000 hectare het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Rondom het Dwingelderveld zijn twee schaapskooien gevestigd. Beide kuddes bestaan uit het zeldzame inheemse schapenras het Schoonebeeker heideschaap, een sierlijk en groot schaap dat te herkennen is aan een harige vacht in meerdere kleurschakeringen. De lichte schapenvachten tekenen prachtig af tegen de paarse heide. Wellicht tref je ze bij de terugkomst bij de schaapskooi, waar ze dagelijks aan het eind van de midddag terugkeren. De samenwerking tussen herdershond, herder en de kudde is een leuk schouwspel.

Startpunt: Fietstransferium Ruinen

Belangrijkste bezienswaardigheden:

8. Rondje Veenhuizen, Fochteloërveen en Norg - 56 km

Ook Veenhuizen behoort tot de Koloniën van Weldadigheid, een UNESCO Werelderfgoed.Het dorp heeft een uniek karakter. De rechte lanenstructuur, historische panden en meer dan honderd rijksmonumenten vertellen je de bijzondere geschiedenis van dit gevangenisdorp. Je kijkt je ogen uit! Bezoek het Nationaal Gevangenismuseum om meer over het verhaal van Veenhuizen te weten te komen. Daarnaast wacht er uiteraard weer schitterende natuur op deze route. Je fietst door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen - een van de laatste hoogveengebieden van Nederland - en het prachtige beekdal de Slokkert, dat je een kijkje geeft in het landschap zoals het eruitzag voordat de Koloniën van Weldadigheid hier werden gesticht.

Startpunt: Fietstransferium Veenhuizen

Belangrijkste bezienswaardigheden:

Fiets4DaagseDrenthe

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via