Schaapskooi Bargerveen ©Loïs Koelewijn
Schaapskooi Bargerveen

Schaapskooi Bargerveen - Weiteveen

N 52.676717851495 / E 7.000778682054

De twee voormalige schaapskooien uit 1980 en 1981 zijn vanwege de hoge waterstand in 2018 vervangen door een geheel nieuwe schaapskooi, gebouwd op het hoogste deel van het Bargerveen. Deze nieuwe schaapskooi is de grootste van Nederland. Er leven zo'n 1000 Schoonebeeker heideschapen en 110 koeien.

Uniek aan de schaapskooi is ook dat hij duurzaam is. De energie die wordt gebruikt wordt volledig door de eigen zonnepanelen opgewekt. De kooi, die volledig van hout is gemaakt, is ingericht zoals een traditionele potstal. Dat wil zeggen dat de mest wordt opgepot. De schapen en koeien grazen overdag op de heide, 's nachts overnachten ze in de stal waar ze natuurlijk mest achterlaten. Deze wordt verzameld, waarna het wordt uitgestrooid op lokale akkers.

Misschien minder smakelijk, maar wel interessant: let eens op de koeienuitwerpselen als je bij de schaapskooi bent. De koeien hier hebben geen koeienvlaaien, maar losse keutels. Dat komt door de grassen die ze op de heide eten, die hebben meer structuur en minder eiwitten.

Naast de grote schapenstal is er nog een klein dierenverblijf met onder meer kippen en geiten, een restaurant en een informatiezaal.

Ook Vincent van Gogh was lyrisch over de Drentse heide. Hij adviseerde zijn broer om zijn drukke baan in de kunsthandel op te geven en zijn geluk hier te komen zoeken. Zo schreef hij zijn broer: "Toe kerel, kom mee schilderen op de hei".

Foto: ©Loïs Koelewijn

Schaapskooi Bargerveen ©Loïs Koelewijn
Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.