Top 5 mooiste natuurroutes in Brabant

Top 5 mooiste natuurroutes in Brabant

Noord-Brabant, een walhalla voor natuurliefhebbers

Op dit moment telt Brabant wel 21 Natura 2000-gebieden, waaronder maar liefst vier Nationale Parken. Daarnaast zijn er nog tal van bossen, veengebieden, moerassen en heidevlakten die misschien geen 'natuurgebied met status' zijn, maar minstens net zo mooi. Het was moeilijk kiezen, maar het is gelukt om de vijf - volgens ons - mooiste fietsroutes door de natuur van Noord-Brabant te selecteren en voor je op een rij te zetten. De omgeving zal je versteld doen staan!

Natuur & Bourgondische gastvrijheid

Het leuke van fietsen in deze zuidelijke provincie, is dat je de natuur uitstekend kunt combineren met de bourgondische leefstijl. Oftewel, tijdens je fietstocht neerploffen op een terras voor een heerlijke lunch en uitgebreid tafelen in een gemoedelijke sfeer. Na weer een aantal kilometers te hebben getrapt is het tijd voor een borrel en proef je één van de vele, vaak lokaal gebrouwen speciaalbiertjes. Gewoon, genieten van het goede leven. De volgende vijf fietsroutes zijn daar uitstekend voor.

  1. De Maashorst
  2. Oisterwijkse Bossen en Vennen & Kampina
  3. Groote Heide & Het Leenderbos
  4. Land van Heusden en Altena
  5. De Brabantse Kempen
  6. Bonus: Premiumroute Rauw veen bij Rucphen

De Maashorst
De Maashorst bij Schaijk

5x fietsroutes door de Brabantse natuur

1. Machtig Mooi Maashorst - 58 km

We beginnen gelijk met één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van de provincie: De Maashorst. De bomen, planten en dieren maken hier de dienst uit. Gelukkig maar, want daarom is dit nog zo'n mooi ongerept gebied: natuur zoals die hier al was in de oertijd. Diepe bossen, reusachtige stuifduinen en bijzondere tekenen van het rivierenlandschap dat het ooit was, zoals breuken en wijstgronden. Ooit stroomde hier de Maas. Een breuk in de aardkost zorgde ervoor dat de bodem steeds verder omhoog kwam, waardoor de rivier naar het oosten werd gestuwd.

Toch heeft de mensheid in al die eeuwen ook invloed gehad op het landschap. Op een aantal plaatsen zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan uit de ijstijd, late prehistorie, de tijd van de Romeinen en een aantal vergane dorpen uit de middeleeuwen. Ook zie je hier en daar nog altijd de dreven en driften, die door de bevolking van vroeger in het landschap zijn gekrast door hun reizen van akkerdorp naar heideveld. Naast de schoonheid van de natuur, kun je hier dus ook je cultuurhistorische hart ophalen.

Bezoek voor je aan deze schitterende fietsroute start het Natuurcentrum De Maashorst (tevens een goede plek om je auto te parkeren voor als je eerst met de auto komt) om alles te weten te komen over dit unieke gebied. Dan wordt de omgeving waar je daarna doorheen fietst nóg interessanter!

Interessante afstapmomenten:

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Sprookjesachtige vennen bij Oisterwijk

2. Oisterwijkse Bossen en Vennen & Kampina - 36 km

Deze twee natuurgebieden zijn onderdeel van het overkoepelende Natura 2000-gebied 'Het Groene Hart', ofwel het natuurrijke gedeelte in de stedendriehoek 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. Het is een prachtig afwisselend landschap en dus een populair gebied onder fietsers. Grote variatie in bossen, vennen, heide en moeras, omringd door het platteland, vormen het leefgebied van libellen, water- en moerasvogels. Ook reeën kunnen zomaar je fietspad kruisen.

De bossen van Oisterwijk sluiten naadloos aan op het gebied Kampina, dat voornamelijk bestaat uit zowel droge als natte heide met beken, vennen en uiteraard ook bos. Grote grazers, zoals runderen, IJslandse paarden en schapen, grazen hier jaarrond op de heide. Met het witte veenpluis dat aan de oevers van de meertjes in de wind wiegt, doet dit gebied sprookjesachtig aan. Een echte aanrader als decor voor een dagje fietsen!

Interessante afstapmomenten:

Fietsnetwerk Fietsroute Natuurrijk Budel
Bosrijke omgeving van Budel

3. Groote Heide & Het Leenderbos - 32 km

Daar waar Limburg, Brabant en België aan elkaar grenzen, zijn veel natuurgebieden te vinden. In de meest zuidoostelijke hoek van Noord-Brabant ligt het plaatsje Budel. In het centrum is het bourgondisch genieten, maar even buiten de dorpskern fiets je het adembenemende natuurschoon in.

Van bossen en moerassen, tot grote heidevlaktes en bijzondere diersoorten: de omgeving zal je versteld doen staan. Aan deze routetitel is niets gelogen: zoals je merkt ligt Budel midden in gevarieerde natuur. Met deze fietsroute kom je langs de mooie Achelse Kluis, Groote Heide en het Leenderbos. De relatief korte afstand maakt dit rondje ideaal om even lekker je hoofd leeg te maken. Geniet van de groene omgeving, paarse heide en de frisse boslucht.

Tijdens je expeditie door de natuur kom je ook een aantal culturele sporen tegen die meer vertellen over het verhaal van Budel en haar omgeving. Op de plek van Kasteel Cranendonck werd bijvoorbeeld al in 1250 voor het eerst een kasteel gebouwd. De contouren van dit oude kasteel kun je terugzien bij de huidige kasteelvilla. Het Schepenhuis was het vroegere raadhuis van Budel en is nu een bezoekerscentrum. Duik hier de diepte in en leer meer over de omgeving waar jij net hebt gefietst.

Begin je dagje fietsen bij het startpunt van deze fietsroute: zuiderpoortCafé in Budel. Op de ruime parkeerplaats kun je gratis je auto kwijt. Start rustig op met een kopje koffie op het royale buitenterras. Vanaf hier ben je direct op de knooppuntenroute. Bij terugkomst geniet je bij het levendige café van een uitgebreid diner of kun je nog even lekker borrelen.

Interessante afstapmomenten:

Land van Heusden en Altena
Hollands landschap nabij Fort Altena

4. Land van Heusden en Altena - 63 km

Brabant kent niet alleen ruige, ongerepte natuurgebieden. In het noordwesten van de provincie, vlak voor De Biesbosch, ligt 'Het Land van Heusden en Altena'. Een rivierenlandschap dat tussen de Merwede, Bergsche Maas en de Afgedamde Maas in ligt. Dat maakt het direct een heel Hollands landschap, dat je buiten Nederland niet snel op deze manier zult tegenkomen. Dit gedeelte van Brabant was dan ook lange tijd onderdeel van het graafschap Holland. In de middeleeuwen en eeuwen erna is er vaak gestreden tussen de graafschappen Holland, Gelre en Brabant om dit land. Uiteindelijk is in 1815 bepaald dat Altena onderdeel werd van Brabant.

Fiets langs prachtig groene uiterwaarden met kenmerkende stroomdalgraslanden en nevengeulen, over de dijken, langs grienden en historische eendenkooien. Deze route brengt je in een tocht van zo'n 3,5 uur over dit stukje land. Het lijkt alsof je op een soort eiland bent, doordat je vaak langs en over het water fietst. Je pakt zelfs nog een hoekje van De Biesbosch mee. In de dorpen die je doorkruist zijn tal van interessante, historische sporen te ontdekken. Je kunt er dus een heerlijke dag uit van maken!

Interessante afstapmomenten:

De Brabantse Kempen
Vlonderpad in de Brabantse Kempen

5. De Brabantse Kempen - 61 km

De Kempen ligt ten zuidwesten van Eindhoven, tegen België aan. Maar daar stopt het niet: het Kempenland gaat in België gewoon verder! Het is van oorsprong een zanderig gebied, waar de bewoners het in de vorige eeuwen moeilijk hadden om een bestaan op te bouwen. Er was immers geen industrie in de omgeving en op de zandbodem konden geen gewassen worden verbouwd. Ondanks de armoe, stonden de mensen bekend als tevreden, trots en loyaal. De dorpjes gelegen in De Kempen, te herkennen aan hun plaatsnamen die allen eindigen op -sel, staan daarom ook bekend als de 'Acht Zaligheden'. 

De bossen in de omgeving bood ook uitkomst voor de arme bevolking. Zo vormde de Cartierheide een uitstekende plek voor smokkelaars, die goedkope goederen zoals zout en boter uit België smokkelden om in Nederland met winst te verkopen. Of andersom. En wist je dat ook Napoleon er zijn sporen heeft achtergelaten? Er zijn in dit mysterieuze landschap dus een hoop geschiedenisverhalen te ontdekken.

Interessante afstapmomenten:

Premiumroute Rauw veen bij Rucphen
Turfvaartloop bij Rucphen

Premium fietsroute Rauw veen bij Rucphen

Al vanaf 1250 kochten Vlaamse welgestelde particulieren en kerkelijke instellingen grote veengebieden in West-Brabant. De metersdikke veenpakketten waren zeer geschikt voor turfwinning. Deze veenlaag is ontstaan na de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden, toen het ijs begon te smelten en plassen vormde in het landschap. Het veen bleef duizenden jaren doorgroeien, totdat turfstekers hun schoppen in de grond zetten om steden als Gent, Antwerpen en Brugge van energie te voorzien. De gebruikelijke naam voor veen is in deze streek 'moer'.

De veengebieden in deze regio zijn honderden jaren gebruikt voor turfwinning. In 1970 kocht Brabants Landschap het turfgebied de Pannenhoef om meer natuur te realiseren. Langzaam is het gebied omgevormd tot natuurgebied van circa 706 hectare, gelegen tussen de gemeenten Zundert, Etten-Leur en Rucphen. Het is nu onderdeel van het prachtige landgoederenlandschap 'Baronie van Breda'.

Startpunt van deze route is Camping De Posthoorn in Rucphen, waar je gebruik kunt maken van de ruime parkeerplaats. Vanaf hier fiets je in 46 kilometer langs diverse afstapmomenten die je alles over de geschiedenis van de turfvaart vertellen. En dat allemaal in een schitterende omgeving.

Interessante afstapmomenten:

  • Natuurgebied de Pannenhoef de Turfvaart, Rijsbergen
  • Haven Oudenbosch, Oudenbosch
  • Standbeeld Adriaan van Bergen, Etten-Leur

Waarom een Premium fietsroute?

  • Met zorg samengesteld door onze ervaren redacteuren
  • Uitgebreide achtergrond informatie
  • Mooie fotoreportages
  • Audioverhalen bij de afstapmomenten
  • En maak gebruik van alle Premium functies onderweg!


    Naar de route

 

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant