Kasteel Dussen
Kasteel Dussen

Kasteel Dussen - Dussen

N 51.7336726 / E 4.9695807

Een kleine nederzetting op de oeverwallen van het stroompje de Dusse groeide uit tot een ambachtsheerlijkheid waar, in 1393, een 'versterckt huys' (een donjon, woontoren van vier verdiepingen) door Arend II van der Dussen tot kasteel werd verbouwd. De kelders zijn uit deze tijd overgebleven.

De Elisabethsvloed van 1421 maakte het trotse, pas 30 jaar oude kasteel tot een ruïne. Teruggekeerde bewoners van de streek gebruikten de restanten om hun huizen weer mee op te bouwen. In 1456 begon Floris 1 en later zijn zoon Jan V van der Dussen met de wederopbouw van het kasteel. De toegangspoort en de onderste ronde gedeeltes van de torens zijn nog restanten van voor deze wederopbouw.

De Belgische, adellijke familie d'Ursel werd via vererving eigenaar van het kasteel. Nadat de familie d'Ursel het aanwezige meubilair, boekenbezit en het archief mee naar Brussel namen, boden ze in 1901 het kasteel aan 24 frankse Carmelitessen aan als tijdelijke behuizing. In 1920 keerden de zusters terug naar Frankrijk en heeft het kasteel vier jaar leeg gestaan.

In 1924 kocht de familie Suringar het kasteel. Rolina Suringar, een excentriek lid van de familie, werd bewoonster van het kasteel. Zij liet zich 's nachts bewaken door zes mannen uit het dorp, die voor dat doel de nacht op de galerij doorbrachten. Na de plotselinge dood van Rolina wordt het kasteel aangekocht in 1935 door de gemeente Dussen voor fl. 15.000. Van 1954 tot en met 1997 was het kasteel in gebruik als gemeentehuis. Sinds 2003 exploiteert Monumenten Fonds Brabant het kasteel.

Kasteel Dussen

Kasteel Dussen
Binnen 1
4271 BV Dussen

Contactgegevens
T: 0416-392444
E: info@kasteel-dussen.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 13:00 - 17:00
Zondag Gesloten

Openingstijden gelden van april t/m oktober. Rondleidingen op aanvraag.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.