Top 3 fietsroutes door de natuur in Budel - Noord-Brabant

Top 3 fietsroutes door de natuur in Budel - Noord-Brabant

Het verrassende zuidoosten van Noord-Brabant

Daar waar Limburg, België en Brabant aan elkaar grenzen, zijn veel natuurgebieden te vinden. Dat maakt dat het er heerlijk fietsen is! In de meest zuidoostelijke hoek van Noord-Brabant ligt het plaatsje Budel. In het centrum is het bourgondisch genieten, maar even buiten de dorpskern fiets je het adembenemende natuurschoon in.

Van bossen en moerassen, tot grote heidevlaktes en bijzondere diersoorten: de omgeving zal je versteld doen staan. Wij verzamelden de drie mooiste fietsroutes door de natuur van zuidoost Brabant, en soms zelfs nét een stukje over de grens.

1. Fietsroute door de Laurabossen - 45 km

De Laurabossen zijn ontstaan toen er hout nodig was voor de ondergrondse bouwconstructies in de steenkolenmijnen: de Lauramijnen in Zuid-Limburg. Als we zeggen dat de mijnen zijn vernoemd naar de echtgenote van de mijnoprichter, is het niet moeilijk om te achterhalen hoe zij heette... Met deze fietsroute zie je hoe het bos is uitgegroeid tot een mooi, natuurlijk gebied.

Het bos bestond oorspronkelijk uit grove dennen die rond 1900 zijn aangeplant. In 1964 sloten de Lauramijnen, waardoor de houtproductie ook niet meer nodig was. Het beheer van de bossen werd overgenomen door Natuurmonumenten. Zij hebben zich gericht op het aanbrengen van meer diversiteit. Naast naaldbomen, zijn er nu ook loofbomen zoals de eik, berk en lijsterbes te vinden. Het bos is nu gevarieerd, kleurrijk en prachtig om doorheen te fietsen. De kruisbek is een bijzonder vogeltje die veel voorkomt in de Laurabossen. Met zijn gekruiste snavel weet hij de zaadjes uit dennenappels te knippen. De grove dennen van deze bossen zijn daarom zijn ideale leefgebied!

Richting de Belgische grens maken de bomen plaats voor reusachtige moerasgebieden, zoals het Wijffelterbroek en het Stamprooierbroek. Vooral op de laatste zijn lokale natuurorganisaties erg trots! Wie weet zie je bijzondere diersoorten zoals de alpenwatersalamander of de ijsvogel. Ook veel vlinders trekken graag naar het Stamprooierbroek.

Bijzondere afstapmomenten: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Laurabossen, Stamprooierbroek

Fietsnetwerk Fietsroute door de Laurabossen

2. Fietsroute Krakend langs de Belgische grens - 61 km

Balanceer op de Belgische grens met deze fietsroute. Op de grens ligt natuurpoort De Achelse Kluis, een ideaal punt tussen de Groote Heide en het Leenderbos. Geniet van de stilte, rust en geweldige vergezichten. In het natuurgebied leven een aantal zeldzame diersoorten, waaronder de nachtzwaluw, heikikker, levendbarende hagedis en de zwarte specht. De uitkijktoren is een onontdekt pareltje, maar zeker de moeite waard. Het geeft je een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte natuur.

De Achelse Kluis huist ook een klooster. De monniken brouwen hier hun speciale trappistenbier. Proef hem in de naastgelegen brasserie of koop het in de Abdijwinkel. Je kunt in de winkel rustig rondsnuffelen langs meer producten die in het klooster worden gemaakt.

Tijdens de route kom je ook het statige kasteel Heeze tegen. Uniek aan het kasteel is dat het eigenlijk uit twee kastelen bestaat: Slot Eymerick uit de middeleeuwen en Kasteel Heeze uit de 17de eeuw. Als je hier afstapt zie je dat beiden hun eigen binnenplaats hebben.

Bijzondere afstapmomenten: Uitkijktoren De Achelse Kluis, Klooster De Achelse Kluis, Kasteel Heeze

Fietsnetwerk Fietsroute Krakend langs de Belgische grens

3. Fietsroute Natuurrijk Budel - 29 km

Aan deze routetitel is niets gelogen: zoals je merkt ligt Budel midden in gevarieerde natuur. Ook met deze fietsroute kom je langs de mooie Achelse Kluis, Groote Heide en het Leenderbos. De relatief korte afstand maakt dit rondje ideaal om even lekker je hoofd leeg te maken. Geniet van de groene omgeving, paarse heide en de frisse boslucht.

Tijdens je expeditie door de natuur kom je ook een aantal culturele sporen tegen die meer vertellen over het verhaal van Budel en haar omgeving. Op de plek van Kasteel Cranendonck werd bijvoorbeeld al in 1250 voor het eerst een kasteel gebouwd. De contouren van dit oude kasteel kun je terugzien bij de huidige kasteelvilla. Het Schepenhuis was het vroegere raadhuis van Budel en is nu een bezoekerscentrum. Duik hier de diepte in en leer meer over de omgeving waar jij net hebt gefietst.

Bijzondere afstapmomenten: De Achelse Kluis, Kasteel Cranendonck, het Schepenhuis

Fietsnetwerk Fietsroute Natuurrijk Budel

Klaar om de routes te fietsen?

Al deze routes vind je ook in de gebruiksvriendelijke fietsroute app van Fietsnetwerk! Maak het jezelf makkelijk en laat de app jou de weg wijzen naar het volgende knooppunt of naar één van de afstapmomenten. Zo raak je nooit meer de weg kwijt en mis je niets.

Begin je dagje fietsen bij het opstappunt van deze fietsroute: zuiderpoortCafé in Budel. Op de ruime parkeerplaats kun je gratis je auto kwijt. Start rustig op met een kopje koffie op het royale buitenterras. Vanaf hier ben je direct op de knooppuntenroute. Bij terugkomst geniet je bij het levendige café van een uitgebreid diner of kun je nog even lekker borrelen. Jouw dagje uit is compleet!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via