Themaroutes | Fietsroutes langs Middeleeuwse kastelen

Themaroutes Middeleeuwse kastelen

Historie en authentieke architectuur

Doordat de Noormannen tussen de jaren 800 en 1000 Europa onveilig maakten vanwege het plunderen van boerderijen en dorpen, probeerden de mensen zich te beschermen. De welgestelden bouwden daarom een muur of wal om hun huis. Vanaf het jaar 1400 ging men over naar torens. Deze waren eenvoudiger te verdedigen, doordat verdedigers een beter uitzicht hadden op de aanvallers. Later werden deze torens uitgebreid en ontstonden er kastelen.

Kastelen in 2018

In Nederland zijn nog een behoorlijk aantal van deze kastelen te vinden. Vandaag de dag zijn nog maar enkele van deze kastelen bewoond. Ze worden nu vaak gebruikt als trouwlocatie of zijn ingericht als museum. Daarnaast zijn ze te bezoeken en worden er rondleidingen aangeboden.  En natuurlijk kun je prachtige enkele kastelen combineren in een fietsroute van Fietsnetwerk.nl! 

Fietsroute Utrechtse kastelen

Fietsroute Utrechtse kastelen

In de omgeving van Utrecht kunnen liefhebbers van kastelen en buitenplaatsen hun hart ophalen. Nederland kwam in de 13e eeuw voor het eerst in aanraking met bouw door middel van bakstenen. Kasteel Duurstede had zo’n 800 jaar geleden de primeur. Ook brengt deze route je onder andere langs het intrigerende Kasteel Amerongen, waar de Duitse Keizer Wilhelm II in 1918 na de verloren oorlog zijn abdicatie officieel maakte. Hij zou in deze regio de rest van zijn leven in ballingschap doorbrengen.

Naar de fietsroute

Fietsroute Limburgse kastelen

Fietsroute Limburgse Kastelen

Er zijn maar liefst vijf kastelen te vinden aan deze route langs fietsknooppunten. Naast de prachtige natuur kozen de adellijke families de provincie Limburg ook om een strategische reden. De heuvelachtige landschappen maakte de kastelen lastiger te veroveren. Kasteel Cortenbach is met ruim 400 jaar oud één van de oudste kastelen op deze fietsroute.

Naar de fietsroute

Fietsroute Kastelen met een verhaal

Fietsroute Kastelen met een verhaal

Kastelen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze worden nog boeiender door een interessant verhaal. Kasteel De Blauwe Camer bijvoorbeeld dat nu gebruikt wordt als klooster, heeft zijn naam te danken aan een bijzondere ruimte in het oudste gedeelte van het gebouw.  

Naar de fietsroute

Fietsroute Huizen en kastelen in Friesland

Fietsroute Huizen en kastelen in Friesland

Onderweg op deze fietsroute kom je geen klassieke kastelen met torens, kantelen en een ophaalbruggen tegen. Wel ontdek je wat ze in Friesland een “State” noemen: prachtige landgoederen en historische panden. Je komt bijvoorbeeld langs het Popta Slot, een schitterend 14e eeuws verblijf inclusief tuinen. Wil je meer te weten komen over de kleurrijke geschiedenis van dit slot? Van maandag t/m zaterdag zijn de deuren van 11:00 tot 17:00 geopend op afspraak.

Naar de fietsroute

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via