Herfst in Ommen: 3 stormachtig mooie fietsroutes

Fietsen in de bossen van Ommen

De perfecte fietsbestemming in Overijssel

Ommen, gelegen te midden van uitgestrekte bossen en langs de kalme oevers van de Vecht, is een historische Hanzestad met een schat aan verhalen. Het charmante stadscentrum ademt gezelligheid, terwijl de natuurlijke omgeving veelzijdig en weelderig is. Maar wat het nog beter maakt, is dat Ommen en zijn omgeving perfect zijn om per fiets te verkennen. Vooral in de herfst wanneer de bossen hun warme herfsttinten aannemen en paddenstoelen uit de grond schieten als... paddenstoelen natuurlijk! We nemen je mee op een reis door Ommen en geven je 3 redenen en de 3 mooiste herfstfietsroutes voor een onvergetelijk weekendje weg.

3 redenen om Ommen te verkennen op de fiets

Of je nu op zoek bent naar rust, natuur, ontspanning of gezelligheid, Ommen heeft het allemaal. De stad in het hart van het Overijsselse Salland heeft veel te bieden. Drie redenen waarom je Ommen per fiets moet ontdekken:

1. Historische Hanzestad met een dorps karakter

Hoewel Ommen geen typische Hanzehaven met grachtenpanden en pakhuizen heeft, was het in de Hanzetijd een cruciale stad vanwege zijn strategische ligging aan de Vecht. Deze rivier diende als belangrijke handelsroute voor goederen uit Duitsland. Vooral zandsteen uit Bentheim werd over de Vecht vervoerd. Ommen deelde in de welvaart die het Hanzeverbond met zich meebracht. Je zult nog steeds sporen van die tijd zien in de kerken, kloosters en kastelen van de stad, die gebouwd zijn met het karakteristieke Bentheimer zandsteen. Of misschien zie je de authentieke zomp wel door de grachten varen. Sinds 2023 is het varen met zompen geherintroduceerd in deze regio ter herinnering aan de Hanzeperiode. Met dit type boot kon men namelijk gemakkelijk door de bochtige Vecht en Regge varen. 

Het historische centrum van Ommen is levendig en gezellig, met smalle straatjes vol winkels, restaurants en cafés. Het Marktplein, omgeven door terrassen, nodigt uit voor een koffiepauze of een lokale lekkernij. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de oudste molen van de stad, Molen De Konijnenbelt, een pronkstuk uit 1806.

Daarnaast biedt Ommen diverse musea, perfect voor een bezoek op regenachtige dagen of als je wat wilt leren over de geschiedenis van de stad. Van het Nationaal Tinnen Figurenmuseum tot het Vliegermuseum en het historisch museum van Ommen, er is voor elk wat wils. 

Fietsen in Ommen
Fietsen in Hanzestad Ommen

2. Veel natuurpracht

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de prachtige natuur rondom de stad. Het gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en groene landerijen. Een absolute must-see is het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, dat op korte afstand van Ommen ligt. Dit natuurgebied ontstond 150.000 jaar geleden door ijsmassa's die 26 heuvels en belten creëerden. Vandaag de dag zijn deze heuvels bedekt met prachtige heidevelden, dichte bossen, stuifduinen, vennen en veengebieden.

Het Reggedal, ten zuiden van Ommen, is nauw verbonden met de Sallandse Heuvelrug. Toen het ijs uit de voorlaatste ijstijd smolt, stroomde het water tussen de heuvels door als de voorloper van de huidige rivier de Regge. Dit natuurgebied is de enige plek in Nederland waar de met uitsterven bedreigde korhoen leeft. Als je dit schuwe dier spot, ben je dus een echte geluksvogel!

Onderzoekers komen steeds meer te weten over het ontstaan van het landschap, waarover nog lang niet alles bekend is. Archeologische schatten, zoals sporen uit de Steentijd, Bronstijd en IJzertijd en zelfs een schedel van een oeros (een prehistorisch runderras), onthullen de geheimen van Salland. Al in 1907 werden in de leemkuilen op de Heuvelrug walvisbotten, haaientanden en schelpen ontdekt.

3. De toegangspoort tot het Vechtdal

Geografisch gezien ligt Ommen in het midden van de Overijsselse Vecht, en daarom wordt het vaak het 'Hart van het Vechtdal' genoemd. De Overijsselse Vecht is een van de mooiste rivieren van Nederland, omringd door weelderig boerenland. Veel boerderijen in de omgeving hebben boerderijwinkels op hun erf met heerlijke streekproducten. Huisgemaakte kaas, verse eieren, honing van lokale imkers, wijnen en bieren uit de regio... Van allerlei lekkers om ter plekke te proeven en natuurlijk om als souvenirtje mee te nemen naar huis.

Fietsen door het Vechtdal is een unieke ervaring. Op een aantal plekken zul je de Vecht zelfs oversteken met een pontje, die de fietspaden door de natuur met elkaar verbinden. Sommige van deze pontjes worden aangedreven door zonne-energie, terwijl je anderen zelf moet voortbewegen met spierkracht. Snel gaan ze meestal niet, maar dat geeft je de gelegenheid om te genieten van het adembenemende uitzicht.

Maar bovenal staat de Vechtvallei bekend om zijn landgoederen, kastelen en havezaten, waardoor het een romantische bestemming is bij uitstek.

Fietsen in het Overijsselse Vechtdal
De Overijsselse Vecht

Fietsen in Ommen

Ommen en zijn omgeving bieden dus een perfecte mix van geschiedenis, natuur en cultuur voor een onvergetelijke fietsvakantie. Grijp je fiets en verken deze betoverende regio dit najaar met één van de volgende drie top fietsroutes.

1. Door de bossen van Ommen - 54 km

Bos is in de omgeving van Ommen een zekerheid. De natuurgebieden zijn voornamelijk voormalige landgoedbossen van het landgoed Eerde, waar je tijdens deze route langs komt. En terwijl je de frisse boslucht opsnuift, kom je ineens de Nederlandse Sahara tegen. Dit stuifzandgebied heet letterlijk 'Sahara' en vormt een verrassende afwisseling in deze bosrijke fietsroute.

Interessante afstapmomenten:

2. Langs de Overijsselse Vecht - 40 km

Een heerlijke route door het gevarieerde landschap langs de Overijsselse Vecht. Sterker nog, je steekt hem twee keer over! De route voert je langs diverse kastelen, landgoederen en havezaten. Een heerlijke route, waarbij je onder andere langs Vilsteren komt, een dorp dat is gebouwd op de grond van het gelijknamige landgoed en landhuis.

Interessante afstapmomenten:

Fietsen op de Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug

3. Over de Sallandse Bergen - 28 km

Fiets langs drie bekende ‘bergen’ in de Sallandse Heuvelrug: de Archemerberg, de Besthmenerberg en de Lemelerberg. Eenmaal getrotseerd, geniet je van de uitzichten over de prachtige natuur. Op een mooie dag kijk je uit over het Vechtdal en de Regge. Als het kraakhelder is, kun je soms zelfs van Zwolle tot over de Duitse grens kijken! 

Interessante afstapmomenten:

Wist je trouwens dat het Pieterpad ook langs Ommen gaat? Wij maakten een speciale fietslus voor deze etappe van het Pieterpad. Bekijk hier deel 5 van de Pieterpad fietsroutes.

Weekendje weg in Ommen

Genoeg opties om de prachtige omgeving van Ommen te verkennen, dus waarom zou je er niet een weekendje weg van maken?

Overnachtingstip: Hotel & Restaurant Wildthout

Hotel & Restaurant Wildthout is een prachtige villa waar je stijlvol kunt overnachten en genieten van een culinaire ervaring. De keuken staat namelijk bekend als één van de beste in de regio, waar de gerechten op ambachtelijke wijze worden bereid. En nu de dagen korter worden en de avonden langer, is dit het perfecte moment om uitgebreid te tafelen.

Je kunt wel stellen dat de omgeving prachtig is om te fietsen, maar de creaties op het bord zijn minstens net zo mooi voor de smaakpapillen. Bekijk daarom eens de arrangementen van Hotel Wildthout in Ommen, variërend van 2- en 3-daagse Fiets- & Wandelavonturen tot complete Culinaire arrangementen. 

Alvast veel plezier!

Hotel Restaurant Wildthout Ommen
Hotel & Restaurant Wildthout, Ommen

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via