Jouw route 1
Afstapmomenten 2
Print of download 3
Open de route in onze app
Open Fietsroute over de Sallandse bergen in onze app
Volgende stap
Laatste stap

Fietsroute over de Sallandse bergen

Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster (1 beoordelingen)
lengte 27.51 km
thema natuur
Kcal 653
Fiets 2 uur 10 min
E-bike 1 uur 44 min

Den Ham, Lemele, Ommen

Bergen in Nederland? Jazeker, in Salland! Met deze fietsroute fiets je langs maar liefst drie bergen: de Lemelerberg, Archemerberg en de Besthmenerberg. Laat je verrassen door de adembenemende uitzichten over het Vechtdal, de Regge en het Sallandse landschap.

Over de laatste twee bergen bestaat een legende. Er zou ooit een reus uit Duitsland zijn geweest die de Zuiderzee wilde dempen met zand. Onderweg scheurde de zak open en ging er bij iedere stap een grote berg zand verloren. Het is toen niet gelukt om de Zuiderzee in te dammen, maar het gevallen zand heeft wel deze bergen nagelaten...

Toch is er bewijs dat de bergen zijn ontstaan door opgestuwd land tijdens de ijstijden. Eerst waren de Archemerberg en Besthmenerberg één grote berg samen. Toen het de rivier de Regge lukte om door de stuwwal heen te breken, zijn de bergen van elkaar gescheiden. Het gebied rondom de bergen is voornamelijk wandelgebied, dus parkeer je fiets in het dal en ga te voet verder op avontuur.

Beklim je de Besthmenerberg die 34 meter hoog is, dan vind je boven op de top een uitkijktoren. Daarmee kijk je zelfs over de toppen van de bomen heen! Ben je bovenop de Archemerberg, dan sta je op een hoogte van 78 meter. Bij helder weer kun je vanaf hier helemaal van Zwolle tot over de Duitse grens kijken! Geen zorgen, ook bij bewolking geniet je van de fantastische heide en bossen en kun je tal van dorpen en steden in de omgeving zien liggen. Dat is de wandeling dubbel en dwars waard!

De Lemelerberg ligt wat dichter aan het fietspad. Deze stuwwal is ontstaan tijdens de ijstijd van zo'n 150.000 jaar geleden. Gletsjers duwden zand en grind voor zich uit wat uiteindelijk een eveneens 78 meter hoge berg achterliet op deze plek. De omgeving is altijd een ongerept natuurgebied geweest en gebleven. Vroeger omdat de grond te droog en te voedselarm was voor de boeren om hun gewassen op te verbouwen. Ze lieten er wel hun schapen op grazen, waardoor er een enorm heideveld is ontstaan. De overbegrazing van de heide maakte dat er zandvlaktes ontstonden. Het stuivende zand moest op zijn beurt weer bedwongen worden, waarvoor er naaldbomen zijn geplant.

Vandaag de dag is het een beschermd natuurgebied dat wordt beheerd door Landschap Overijssel. Daardoor genieten wij nog altijd van het afwisselende landschap op en rond deze Sallandse bergen: zandverstuiving, heide, bossen en de mysterieus ogende jeneverbesstruiken.

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster

Vandaag deze route gefietst, bijzonder mooie route. Echter zijn veel tijd kwijt geraakt omdat er verscheidene borden niet aanwezig waren. Bij punt 5 aangekomen was er geen verwijzing naar 88. Bij 50 en 49 miste er ook een en ander. Punt 73 bleek 72 zijn.

Schrijf een beoordeling

Heb je deze route gefietst? Deel je ervaring dan met ons en andere fietsers.

Selecteer het aantal sterren dat je deze route geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.

Hier kun je jouw route uitbreiden met afstapmomenten

lengte 27.51 km
thema natuur
Kcal 653
Fiets 2 uur 10 min
E-bike 1 uur 44 min

Nog geen afstapmomenten toegevoegd

Gefeliciteerd met je fietsroute!

lengte 27.51 km
thema natuur
Kcal 653
Fiets 2 uur 10 min
E-bike 1 uur 44 min

Selecteer hieronder het gewenste formaat

Fietsroutekaart

Fietsroutekaart

Met deze optie ontvang je alleen de uitgebreide fietsroutekaart

Printen
Downloaden
Mailen
Knooppunter formaat

Knooppunter formaat

Met deze optie ontvang je alleen de beknopte knooppunten.

Printen
Downloaden
Mailen
Fietsroutekaart + Beschrijving

Fietsroutekaart + Beschrijving

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Printen
Downloaden
Mailen
GPX bestanden

GPX bestanden

Met deze uitgebreide optie ontvang je alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze fietstocht.

Downloaden
Mailen
Volgende stap
Laatste stap