Hanzeroute

Fietsroute van de week 24 | Hanzeroute

Voorspoed door de IJssel

Voor de vijf Hanzesteden Kampen, Zwolle, Zutphen en Doesburg heeft de rivier de IJssel veel welvaart en voorspoed gebracht. Volgeladen koggeschepen voeren vroeger af en aan, met vracht die over de voormalige Zuiderzee verder vervoerd werd of naar het Duitse achterland ging.

 

Fietsroute Hanzeroute

Veel van de Hanzegeschiedenis is nog steeds af te lezen aan de monumentale gebouwen, de oude kades en de indrukwekkende pakhuizen langs de route. We kunnen gerust zeggen dat een groot deel van de Nederlandse welvaart te danken is aan de Hanzeperiode. Vergeet ook het natuurschoon langs de fietsroute niet: je meandert langs de IJssel door prachtig polderlandschap over slingerende dijkjes. Ook steek je de IJssel een paar keer over met pontjes.

Naar de fietsroute.

Hanzeroute afstapmomenten

Buveburcht - Deventer

Buveburcht - Deventer

De Buveburcht is het oudste stenen huis van Nederland, je vindt het in Deventer. Het houten dak van het huis is gedateerd op het jaar 1130. Wie opdracht heeft gegeven tot de bouw van het pand is niet bekend, maar het moet een vermogend persoon zijn geweest. Het bouwen van een stenen huis was toentertijd zo kostbaar dat het maar voor weinigen was weggelegd.

Bekijk het afstapmoment.

Zwolse Balletjeshuis - Zwolle

Balletjeshuis - Zwolle

De Zwolse Balletjes worden op slechts één plek ter wereld gemaakt, namelijk aan het Grote Kerkplein in Zwolle. Daar staat de stekenbakkerij. Het recept van de balletjes is eeuwenoud en ook nog eens super geheim. De balletjes hebben een diameter van ongeveer twee centimeter en de structuur van zuurtjes, maar ze smaken zoeter.

Bekijk het afstapmoment.

Beleef alle afstapmomenten langs de Hanzeroute

Ben je van plan om de volledige, 139 kilometer lange, Hanzeroute via fietsknooppunten te fietsen? Dan is de Fietsnetwerk App je beste vriend onderweg. Je krijgt namelijk de beste routebegeleiding. Bij elk fietsknooppunt wordt je niet alleen geïnformeerd over de volgende stap in de route, ook weet je direct wat er in de buurt van het betreffende fietsknooppunt te zien en te doen is, en dat is nog al veel op deze fietsroute. Over het batterij en internetverbruik van je telefoon hoef je je, zelfs tijdens deze lange fietstocht, geen zorgen te maken. Door het gebruik van de nieuwste technologieën is het allebei tot een minimum beperkt.

 

Meer over de app

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via