Fietsroutes in de provincie deel 9: Zuid-Holland

Fietsroutes in de provincie deel 9: Zuid-Holland

Fietsroutes in Zuid-Holland

Denkt u er over om leuke (fietsroutes in Zuid-Holland) uit te stippelen? De provincie is één van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld, maar heeft meer dan voldoende aan mooie plekken om te fietsen.

Top drie fietsroutes in Zuid-Holland

Wij hebben voor u de mooiste fietsroutes in de provincie Zuid-Holland geselecteerd!

1. Fietsroute Rondje Krimpenerwaard

Schoonhoven is beter bekend als de Zilverstad, omdat hier al in de 17e eeuw zilversmeden woonden en werkten. Ook nu leren zilversmeden hier het vak aan de internationale Zilverschool. Maar geniet u ook van het stadhuis, met een carillon van 50 klokken; de Bartholomeuskerk die beschikt over klokken die gegoten zijn uit een omgesmolten kanon; en niet te vergeten de vele panden uit de 17e en 18e eeuw. Stolwijk is beroemd om zijn scheve toren. Toegegeven, met 'maar' 85 centimeter uit het lood haalt hij het niet bij zijn beroemde collega uit Pisa die 4 meter uit het lood staat, maar toch... Ammerstol had een stad kunnen zijn maar vond de stadsrechten te duur. Daarom is het nog altijd een dorp en kon Schoonhoven uitgroeien tot een stad.

Naar de fietsroute!

2. De route van Hein

Er zijn maar weinig mensen die het weten, maar Hellevoetsluis is jarenlang de belangrijkste marinehaven van ons land geweest. Piet Hein bracht hier zijn beroemde zilvervloot aan land. Pas in de jaren '30 van de vorige eeuw verhuisde de marine definitief naar Den Helder. Ook Rockanje heeft een verbinding met de familie Hein, al is niet duidelijk of dat ook familie is van de zeeheld. De familie Hein bezit al sinds het begin van de negentiende eeuw de heerlijkheid Rockanje. Ten noorden van Rockanje ligt het meertje de Waal waar één van de weinige groeiende stenen (een soort koraal) van Nederland te vinden is. In Oostvoorne zult u geen enkele straat tegenkomen. Er zijn alleen wegen, lanen, paden en dijken. Ook voert de tocht u door Brielle, waar Alva op 1 april een belangrijke nederlaag leed.

Naar de fietsroute!

3. Tussen ’s Gravenzande en ’s Gravenhage

Monster is een kleine plaats, maar van groot belang voor het ontstaan van de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij. In 1825 werd de eerste reddingsboot, de President Schumacher, hier gestationeerd. De naam Monster heeft niets met een monster te maken, maar is waarschijnlijk afgeleid van 'monasterium', het Latijnse woord voor klooster. 's Gravenzande, of het 'breeje durp' zoals het in de volksmond genoemd wordt, heeft als enige plaats in het Westland stadsrechten gekregen. U komt er veel kleine villa's tegen in art deco-stijl. Hoewel Amsterdam officieel de hoofdstad van ons land is, vervult 's Gravenhage die rol eigenlijk veel meer: het is de plaats waar het hart van de Nederlandse politiek te vinden is, internationale rechtscolleges en de meeste ambassades.

Naar de fietsroute!

Bekijk alle fietsroutes in Zuid-Holland!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant