Dit zijn de 5 mooiste fietsroutes van Wallonië

De mooiste fietsroutes in Wallonie - Belgie - Ardennen

Wat te doen in Wallonië?

Op vakantie naar Wallonië is een goed idee. Waals België heeft je veel te bieden: van mooie steden zoals Namen, Luik en Charleroi tot aan de ruige natuur van de Belgische Ardennen. De omgeving is ideaal voor allerlei outdoor activiteiten en culturele uitjes. Combineer het door op pad te gaan met de fiets! Wij selecteerden de mooiste fietsroutes voor op jouw to do-lijstje.

Is Wallonië een land?

Wallonië is geen apart land, maar een gewest binnen België. Het telt vijf provincies: Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen. Dankzij gunstige liggingen van steden aan rivieren, zoals Luik, kon er gemakkelijk handel worden gedreven. Wallonië is dan ook een van de eerste gebieden van Europa waar de industriële revolutie doordrong.

In Wallonië spreekt men voornamelijk Frans, maar er zijn twee streektalen: het Waals en het Picardisch. Wist je dat de taalgrens met Vlaanderen wettelijk is vastgelegd? Er is dus voor een aantal grensdorpen wettelijk bepaald of zij bij het Franse taalgebied of het Nederlandse taalgebied hoorden.

Fietsen in de Ardennen
Doorkruis het taalgebied met le vélo, oftewel de fiets! Het gebied leent zich er uitstekend voor. In Wallonië heb je de perfecte combinatie van prachtige natuur, historische dorpen en indrukwekkende kastelen. Wij zochten de vijf mooiste fietsroutes voor je uit.Unesco-Wallonie

De Unesco-route met de fiets - 619 km

We beginnen met een fietsroute waar je gerust een week voor uit kunt trekken. Fiets van het zuidwestelijke Doornik (Tournai) naar het noordoostelijke Blegny. Of andersom natuurlijk!

De route is opgedeeld in een aantal etappes. Elke dag beleef je weer iets nieuws. Bezoek bijvoorbeeld het stadje Thuin, bekend van hangende tuinen en een geweldig Belfort. Dit Belfort is één van de werelderfgoederen die je tijdens deze fietsvakantie tegenkomt.

Langs het prachtige landschap en verschillende rivieren, zoals de Samber, kom je uit bij het volgende Belfort. Het Belfort van Binche is het tweede werelderfgoed en is het bewonderen meer dan waard. Je komt uit bij Charleroi. De stad speelde in de twintigste eeuw een belangrijke rol voor de Waalse economie vanwege de koolmijnen en staalindustrie. De oude mijngebouwen zijn nu te bezoeken als museum, zoals Le Bois du Cazier. Dit was tot 1967 één van de belangrijkste mijnen van België en staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Na deze industriële stad is het tijd om de rust op te zoeken. Vervolg je route langs landelijke wegen en glooiende heuvels naar Luik en Durbuy, waar het volgende erfgoed op je wacht: het Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne. Dit park is zo bijzonder omdat het unieke natuur herbergt. Een geopark is een gebied dat zich onderscheidt ten opzichte van andere gebieden. Het gebied strekt zich uit van Durbuy tot aan Beauraing. Zo ver naar het zuiden gaat deze fietsroute niet, maar het stukje rondom Durbuy geeft je een prachtig beeld van het unieke landschap.

Onderweg buigen we af richting Wéris, één van de mooiste dorpen van Wallonië. Hier vind je alweer het volgende werelderfgoed: de Megalieten, een soort hunebedden. Een bijzondere bezienswaardigheid waarin je wordt teruggebracht naar de prehistorie.

Van fietsen krijg je dorst. Gelukkig zijn we onderweg naar de stad bekend om zijn bronwater: Spa. In deze omgeving zijn ook de watervallen van Coo te vinden, een geweldig natuurverschijnsel! Over geweldige natuurverschijnselen gesproken, na Spa gaat de route verder door de ongerepte natuur van de Hoge Venen. Adembenemend.

Met een boog door mooie steden en dorpen en over de Vennbahn kom je uit bij de eindbestemming Blegny, waar het laatste werelderfgoed te bezoeken is: de voormalige steenkolenmijn.

Deze fietsroute trakteert je op een geweldige reis door heel Wallonië. Onderweg kom je langs de meest bijzondere en unieke werelderfgoederen. Dat belooft een mooie fietsvakantie!

Belangrijkste bezienswaardigheden: Belfort van Bergen, van Thuin en van Binche, Le Bois du Cazier, Blegny-Mijn


Fietsroute-Napoleon-Wallonie

De must-see haltes op de Napoleonroute in Wallonië - 135 km

Benieuwd naar de reis die keizer Napoleon Bonaparte met zijn leger aflegde tijdens de Slag bij Waterloo? Treed in zijn voetsporen met deze fietsroute.

De Slag bij Waterloo is belangrijk geweest in de geschiedenis van Europa. Hoewel Napoleon in 1814 was verbannen naar Elba, keerde hij in 1815 terug naar Frankrijk Hij werd opnieuw keizer van Frankrijk. De andere Europese leiders waren het hier niet mee eens en voegden zich samen tot de Zevende Coalitie om hem te verjagen. Engelsen, Pruisen en Nederlanders kwamen samen in de zuidelijke Nederlanden - nu België - en wilden op 1 juli 1815 Frankrijk binnenvallen. Maar Napoleon was ze voor en was op 14 juni al in Charleroi, waar de vroegere grens met Frankrijk lag. Verschillende veldslagen vonden plaats, bijvoorbeeld bij Quatre Bras en bij Ligny. Maar het beslissende gevecht vond plaats bij Waterloo. Daar werd Napoleon officieel verslagen door de Zevende Coalitie.

De Fransen vluchtten en Napoleon werd gedwongen afstand te doen van de troon. Hij werd verbannen naar Sint-Helena en Frankrijk moest een paar stukken land inleveren aan de Nederlanden. Zo komt het dat nu de grens een stuk zuidelijker van Charleroi ligt.

Tijdens deze fietsroute zet je koers vanaf de grens met Frankrijk richting Brussel. Je komt langs Charleroi en doorkruist Quatre Bras, waar een veldslag heeft plaatsgevonden. Onderweg zie je schitterende kastelen die Napoleon tijdens zijn strijddagen gebruikte als hoofdkwartier. Het absolute hoogtepunt is uiteraard in Waterloo zelf. Hier beleef je zelf op het echte slagveld, aan de voet van de Heuvel van de Leeuw, de gebeurtenissen van toen. Breng ook een bezoek aan L’Hôpital des Anglais, een veldhospitaal waar meer dan 6.000 soldaten zijn verzorgd. In het Wellington Museum in Waterloo zie je een uitgebreide verzameling van de leider van de Zevende Coalitie: de hertog van Wellington.

Ga de strijd aan op de fiets en geniet van deze route tijdens een fietsweekend in Wallonië. Deze route leent zich daar uitstekend voor!

Belangrijkste bezienswaardigheden: Slagveld en Memorial bij Waterloo, L'Hôpital des Anglais, Wellington Museum
Tip: Bezoek ook Château de la Paix in Fleurus. Dit is per fiets wel een eindje fietsen, maar een aanrader voor een uitstapje met de auto of openbaar vervoer.

 

Fietsroute-Lacs-de-Leau-dHeure-Wallonie

De ronde van de Lacs de l’Eau d'Heure - 34 km

Deze waterrijke fietsroute is heerlijk voor een warme zomerdag! Fiets rond de ‘meren van het water van tijd’, oftewel de Lacs de l’Eau d’Heure. Het is het grootste merencomplex van België dat is ontstaan als drinkwaterreservoir en om het kanaal Brussel-Charleroi te bevoorraden. Nu is het een enorme recreatieplas van maar liefst 1800 hectare groot. Verruil de fietstrappers dus regelmatig voor een activiteit in het water.

Van suppen tot zwemmen, van kajakken tot surfen; welke activiteit je ook kiest, het enige wat je om je heen hoort is het kabbelen van het water, het ruisen van de wind door de boomtoppen en de vogelgeluiden vanuit het bos. Bezoek ook zeker de stuwdam en geniet van fenomenaal uitzicht als je de Skywalk beklimt: een uitkijkpunt van 107 meter hoog met gedeeltelijk een glazen vloer, zodat je ook alles onder je kunt bekijken.

Hoe je je dag ook invult, deze ronde om de l’Eau d’Heure laat je ontspannen en genieten van water.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Espace Fun, Skywalk stuwdam, Croco Express

 

Haspengouw-Wallonie

Fietsroute De Haspengouw - Tussen Jeker en Yerne - 31 km

Ontdek de streek De Haspengouw en dompel je onder in het plattelandsleven tussen de rivieren de Jeker en Yerne. De Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek van België. Doordat het tussen een aantal rivieren ligt, is de bodem erg vruchtbaar. Ook akkerbouw is een belangrijke bedrijvigheid in deze regio. 

In dit gedeelte van de Haspengouw reis je tussen de gouden graanvelden en landerijen die zich uitstrekken zo ver het oog reikt. Alsof je in Zuid-Frankrijk fietst, maar dan zonder de enorme hoogteverschillen. Een heerlijke, toegankelijke fietsroute voor een ontspannen dagje fietsen

Onderweg kom je genoeg bezienswaardigheden tegen. Verdiep je in de ‘mottes’, de eerste kastelen van de Middeleeuwen, bij de Motte castrale van Lamine. Of bewonder de andere kastelen die je tegenkomt onderweg. Het museum van Haspengouw in Remicourt vertelt de geschiedenis van de streek aan de hand van landbouwwerktuigen en religieuze kunstwerken.

Voor wie de Haspengouw tot op de bodem wilt uitzoeken, biedt het Hexapoda Park in Waremme uitkomst. Dit museumpark stelt allerlei insecten tentoon, van mieren tot vlinders en van bijen tot termieten. Hier ontdek hoe je belangrijk ze zijn voor de natuur.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Motte castrale van Lamine, Museum van Haspengouw, Kastelen Limont en Sélys-Longchamps

 

Fietsroute-Kasteel-Lavaux-Sainte-Anne-Wallonie

Met de fiets rond het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne - 38 km

Wie de Waalse natuur wil beleven, kiest voor deze fietsroute. Ook bij deze fietsroute pak je een UNESCO werelderfgoed mee: je fietst een stukje door het uitzonderlijke Geopark Famenne-Ardenne. Dit natuurgebied zit vol natuurfenomenen. Van grotten en kalksteenrotsen tot fantastische bossen en zelfs ondergrondse rivieren.

In het Geopark is een wildpark aangelegd; het Domein van Han. Een bezoek aan dit natuurpark is wederom een traktatie van grotten, druipstenen en wilde dieren. Je kunt hier op safari naar de Europese Big 5: de bizon, bruine beer, wolf, lynx en de veelvraat. De indrukwekkende grotten werden meer dan 10.000 jaar geleden bewoond door mensen. In het PrehistoHan vertellen ze je er alles over.

Geniet van de uitzichten vanaf de heuvels van de Calestienne en sla een bezoek aan het centrale punt van deze fietsroute zeker niet over: Kasteel Lavaux-Sainte-Anne. Het kasteel doemt op tussen de groene heuvels. Met drie musea over natuur, jacht, het adellijke leven van Lavaux en het landleven in de Famenne kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving. De kasteeltuin is eveneens net een paradijs!

Deze fietsroute sluit je het beste af met een ambachtelijk gebrouwen biertje van Brouwerij de la Lesse.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Kasteel Lavaux-Sainte-Anne, Famenne-Ardenne UNESCO Global Geopark

Maak het jezelf gemakkelijk

De fietsroutes in Wallonië zijn nu te vinden in de Fietsnetwerk App. Wist je dat je met de fietsroute app ​​van Fietsnetwerk de routes met volledige routebegeleiding kunt fietsen? Je ziet in één oogopslag waar je heen moet om de knooppunten te volgen.

Onderweg krijg je vanzelf een melding als je in de buurt van een bezienswaardigheid komt. Zet de routebegeleiding aan naar de bezienswaardigheid, en zet na je bezoek weer de begeleiding aan om terug naar de knooppuntenroute te fietsen. Zo hoef je dus niets te missen! Maak het jezelf gemakkelijk en download de app gratis in de app store.

Meer fietsroutes in Wallonië? Bekijk dan eens onze samenwerking met Visit Wallonia.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via