Dit is waarom je Lelystad moet verkennen op de fiets

Dit is waarom je Lelystad moet verkennen op de fiets

Fietsen in Flevoland

Het Flevolandse landschap kenmerkt zich door de uitgestrekte polders, windmolens en moderne steden, zoals Lelystad. De provinciehoofdstad is van vele verrassende markten thuis. Met deze drie fietsroutes leer je de mooiste plekken in en om Lelystad kennen! Start je route met een bezoek aan fietspartner Batavia Stad Fashion Outlet en geniet van een zorgeloos dagje fietsen.

3x fietsen langs de mooiste plekjes van Lelystad

De geselecteerde routes zijn samengesteld op basis van uiteenlopende thema's. De thema's komen terug in de afstapmomenten.

Kortom, er is genoeg te beleven voor jong en oud. De routes zijn gemakkelijk te volgen via de fietsknooppunten

Design Lelystad
Close up van het Agora Theater Lelystad

1. Fietsroute Kunst & Design in Lelystad - 28 km

Doordat het land vanaf het begin af aan nieuw is gebouwd, was er alle ruimte voor kunstenaars en architecten om hun werk tentoon te stellen. Andersom bleek de nieuw gemaakte polder ook een inspiratiebron voor kunstenaars. En dat zie je terug in deze artistieke fietsroute. In het stadscentrum vind je veel bijzondere gebouwen. Neem bijvoorbeeld het Agora Theater. Door haar oranje kleur springt ze gelijk in het oog. 

Het huidige gebouw werd ontworpen door architect Ben van Berkel en werd in 2007 officieel geopend en in gebruik genomen als theater. De driehoekige platen, waaruit het gebouw vooral bestaat, lijken scheef tegen elkaar aan te staan. De platen zijn gemaakt van geperforeerd aluminium en zijn afgewerkt met glazen elementen. Hierdoor lijkt de kleur telkens met de lichtinval mee te veranderen.

De oranje tinten zijn niet zomaar gekozen. Architect Van Berkel reed op een dag met de auto over de dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Ondertussen had de zonsondergang ingezet en kleurde de hemel allerlei tinten rood en oranje. Het mooiste volgens hem? De weerkaatsing van de kleuren op het water! En zo had hij de inspiratie gevonden voor het ontwerp van het Agora Theater.

Een ander architectonisch hoogtepunt is de Zilverparkkade in het Zilverpark. Dit park werd gebouwd ter ere van het 25-jarige (zilveren) jubileum van de stad Lelystad. Aan de Zilverparkkade staan negen opvallende gebouwen. Elk gebouw is ontworpen door een andere architect, waardoor elk gebouw zijn eigen uitstraling heeft. Naast elkaar is het een spraakmakend geheel. Elk gebouw heeft trouwens ook een eigen naam, vernoemd naar Griekse of Noorse mythologieën tot aan Latijnse woorden. Zeker een bezoekje waard!

De kunstwerken die je onderweg tegenkomt vertellen allemaal een verhaal over Lelystad, of zijn geïnspireerd door de omgeving van Lelystad. Je komt zelfs langs een zogenoemd ‘Land Art’ kunstwerk; kunstwerken die opgaan in het landschap. Net buiten de stad vind je land art van Robert Morris: het Observatorium. Hier kun je door de gleuven in de cirkel van opgehoogde aarde precies de zonsopgang en zonsondergang bewonderen. 

Dat klinkt alsof die zonsondergang in Lelystad spectaculair is! Stap op de fiets en ervaar het met eigen ogen.

Interessante afstapmomenten:

Buitengebied Lelystad
Bruggetje bij Natuurpark Lelystad

2. Biologische fietsroute bij Lelystad - 23 km

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Lelystad. Vlak buiten het stadscentrum bevinden zich diverse verantwoorde en biologische bedrijven die op hun eigen wijze wijn, groenten, fruit, kruiden en honing produceren. Deze route brengt je langs een aantal van deze bedrijven.

Wist je bijvoorbeeld dat Imkerij De Traay aan de wieg stond van de richtlijnen van het EKO-keurmerk voor honing? Hun eigen honing komt met de grootste liefde en zorg voor de bijen en het milieu tot stand en met het EKO-keurmerk willen ze hun kennis en kunde overdragen op andere imkerijen.

Biologisch-dynamische tuinderij De Stek teelt verse groenten en fruit en alles komt van eigen akkers of kas! Het aanbod varieert afhankelijk van de seizoenen, dus elke maand ligt er wat anders in de schappen. Maar het assortiment is enorm, dus we kunnen je aanraden om een extra tas mee te nemen onderweg.

Wil je meer leren over hoe de natuur ons een handje kan helpen? Ga dan zeker eens langs bij De Polderkol. Hier worden biologische kruiden verwerkt tot theeën, zalven en oliën die de gezondheid bevorderen. Bij De Polderkol vertellen ze met liefde over de kruiden en welke functie ze hebben. Ook het startpunt Batavia Stad Fashion Outlet zet zich in om zich te verduurzamen. Dit wordt gedaan door afval te reduceren en beter te scheiden en minder water en energie te gebruiken. Rondom de outlet wordt geïnvesteerd in een rijkere biodiversiteit door meer bomen te planten en vogelkastjes en insectenhotels te plaatsen.

Interessante afstapmomenten:

Belevenissenbos Lelystad
Het Belevenissenbos

3. Familieroute Op avontuur in Batavia - 17 km

Voor een dagje weg met de familie biedt Lelystad uiteenlopende uitjes. Met deze korte fietsroute beleef je een dag aan avontuur voor jong en oud! De fietsknooppunten leiden je naar Het Belevenissenbos. Veertig hectare bos staat vol speeltoestellen, waterpartijen en andere obstakels om op te klimmen en te klauteren. Ervaar het gevoel van een safari tijdens een wandeling over de paardenweide met wilde Konikpaarden. Deze fantastische speeljungle moet je uitproberen!

Bij museum Batavialand duik je in het leven ten tijde van de 17de eeuw. Het VOC-schip de Batavia uit 1628 ligt hier op het werf. Ontdek het schip met de meeslepende schippersverhalen en leer oude zeemansknopen te leggen. In de Tuigerij kun je je eigen springtouw slaan en je kunt oud-Hollandse spelletjes zoals steltlopen uitproberen.

Dierenliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen. Bij de dierenweiden in Lelystad mag je uitgebreid kroelen met de dieren. Beide dierenweiden op de fietsroute horen bij de Stichting Dierenweiden Lelystad. Ze hebben er van alles: van ezels en hangbuikzwijntjes tot konijnen en cavia’s. Bij Het Stadspark kun je meer over de dieren leren in de Educatieve Ruimte. Op de moestuin kom je erachter hoe een zaadje uitgroeit tot de groenten en fruit die op jouw bord liggen.

Interessante afstapmomenten:

Batavia Stad Fashion Outlet
Winkelstraat in Batavia Stad

Fietsen met Batavia Stad Fashion Outlet

De fietsroutes zijn lekker kort, waardoor je je dagje uit helemaal compleet kunt maken met een middagje winkelen in Batavia Stad Fashion Outlet. Het is de ideale locatie om je fietsroute te starten. Op de ruime parkeerplaats kun je gemakkelijk en goedkoop (voor €3 heb je een dagkaart) je auto kwijt. De schone, groene en sfeervolle straten en pleintjes zijn het decor voor meer dan 250 merken. En alle fashion en lifestyle items worden aangeboden met kortingen van 30% tot wel 70%! Voor elke themaroute is er een toepasselijke mode- en lifestyle winkels om jouw fietsdag geheel in stijl af te sluiten.

VIP Day Pass & Horecadeals

Speciaal voor fietsers die fietsen met Fietsnetwerk.nl biedt Batavia Stad Fashion Outlet een extra aanbieding: de VIP Day Pass. Met deze pas ontvang je 10% extra korting op de outletprijzen bij de deelnemende merken. Je ontvangt de VIP Day Pass op vertoon van de Fietsnetwerk app of je gedownloade route van Fietsnetwerk.nl bij het Information Centre.

Wil je de dag starten of eindigen met iets lekkers? Geniet dan van de Coffee & Treat of lunchvouchers bij Batavia Stad Fashion Outlet. Met deze vouchers ontvang je koffie met iets zoets of een lunchdeal bij één van de horecalocaties. Ook deze horecavouchers zijn verkrijgbaar bij het Information Centre.

Je vindt het Information Centre bij de hoofdingang tegenover de parkeerplaats.

Overnachten in Lelystad en omgeving

Flevoland heeft nog veel meer te bieden dan haar hoofdstad. Wat dacht je van Nationaal Park Nieuw Land, de Oostvaardersplassen, UNESCO Werelderfgoed Schokland, het cultuurhistorische natuurmonument Waterloopbos op de Noordoostpolder en de tulpenbollenvelden rondom Zeewolde, Dronten en Swifterbant? Aan één dag heb je dus eigenlijk niet genoeg... Gelukkig zijn er heel wat leuke verblijfslocaties te vinden in de omgeving.

Arrangement Buytenplaets Suydersee

Zin in een originele overnachtingsplek? Dan ben je bij Buytenplaets Suydersee op het juiste adres. Naast de kampeer- en camperplaatsen, kun je hier ook slapen in een tiny house, een kajuitboot of een pipowagen! Met dit speciale arrangement overnacht je 3 nachten in de luxe boomhut - de absolute topper van het park, stap je de volgende dag lekker op de fiets én ontvang je extra korting bij Batavia Stad Fashion Outlet. 

Meer informatie en boekingsmogelijkheden vind je hier.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via