De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

De vijf mooiste fietsgebieden van Nederland

De mooiste fietsgebieden van ons land

Ons kikkerlandje heeft vele prachtige gebieden om te fietsen. Maar er zijn een aantal gebieden die eruit springen. Voor jou hebben we uit alle gebieden de vijf mooiste gekozen. De gebieden liggen verspreid door heel Nederland en geven jou gegarandeerd nieuwe fietsinspiratie!

De Veluwe

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 91.200 hectare. Na de Waddenzee is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Kloksgewijs vanaf de stad Hattem in het noorden wordt het gebied globaal begrensd door Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. 

Wanneer je fietst op de Veluwe wordt je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden in de regio brengen je natuurlijk door de Veluwse bossen maar ook langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen. Het meest kenmerkende landschap op de Veluwe is het stuifzand. In Europa zijn stuifzandgebieden zeer zeldzaam geworden, dus die op de Veluwe zijn extra waardevol. Je komt de gebieden tegen op de Noord-Veluwe rondom Nunspeet en Harderwijk, maar ook op de Midden-Veluwe bij Wekerom en Harskamp. De bekendste is het Kootwijkerzand, die met haar 700 hectare de grootste zandverstuiving van West-Europa is.

Door voor fietsroutes op de Veluwe te kiezen ontdek je de grootse natuur van misschien wel het mooiste fietsgebied van Nederland. De naam Veluwe is vermoedelijk een afleiding van het Germaanse woord ‘falwa’, dat zoiets betekent als vaal of bleek. De Veluwse bodemgrond was namelijk voedselarm en wordt voornamelijk begroeid door droge bossen, heide en zanden. Deze benaming is een tegenhanger voor het gebied de Betuwe, wat juist is afgeleid van het Germaanse woord ‘bata’, wat baat, beter of profijt betekent. Dat brengt ons bij het volgende favoriete fietsgebied….

FietsgebiedDeVeluwe

 

De Betuwe

Het gebied De Betuwe is misschien wel het meest vruchtbare stuk grond van Nederland. Door de ligging tussen de rivieren, is er veel landbouw mogelijk. De streek staat bekend om de grootschalige fruitteelt, maar ook boomkwekerijen kom je hier veel tegen. Dat resulteert in prachtige uitgestrekte boomgaarden, die je onderweg vanaf je fiets kunt bewonderen.

De Betuwe bestaat uit de gemeenten Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, West-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel en Maasdriel. Het gebied wordt begrensd door rivieren. Zo vormt in het noorden de Nederrijn en de Lek de grens, en in het zuiden de Waal. In het westen valt de grens deels samen met de grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht, maar ook deels door de rivier de Linge. Tot slot eindigt de streek in het oosten bij de Nederrijn en het Pannerdensch Kanaal.

De geschiedenis van de streek gaat ver terug. Er zijn bijvoorbeeld veel belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd gevonden.

Bijna iedereen kent wel Slot Loevestein, maar tijdens het fietsen in de Betuwe kom je nog veel meer kastelen tegen. Zo kan je binnenlopen bij kasteel Ammersoyen, Doornenburg en kasteel Hernen, terwijl Wijenburg één van de meest geliefde trouwlocaties in Gelderland is.

De Betuwe kent ook interessante natuurgebieden. Ken je bijvoorbeeld het Tichtelterrein Buren, de komkleigronden van de Steendert of de Diefdijk? En niet te vergeten het Heuff-terrein, een gebied in ontwikkeling bij een oude steenfabriek met eiken, iepen en essen. Je mag hier buiten de gebaande paden banjeren. Kijk overigens niet vreemd op wanneer je een kudde grazende runderen tegenkomt...

FietsgebiedDeBetuwe

Twente

De mooiste manier om van dit gebied te genieten is door te fietsen in Twente. In het landschap van Twente wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Twente is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes in dit mooie gebied.

Ook Twente is een gebied dat een lange geschiedenis kent. Er zijn vele vondsten gedaan die aanwijzen dat hier al mensen woonden ver voor het begin van de huidige jaartelling. Ook de Romeinen hebben hier hun invloed gehad. Uit alle verschillende tijden zijn de sporen nog zichtbaar, vooral in de dorpen en steden en de vele prachtige kastelen en landhuizen.

Kasteel Warmelo in Diepenheim staat bekend als de woning van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Zij bracht hier haar laatste jaren door, en wie de omgeving en het fraaie kasteeltje ziet snapt dat onmiddellijk. Het kasteel uit 1339 is omringd door een prachtig park waarin je kennis maakt met vier eeuwen aan tuinarchitectuur. 

De Twentenaren kennen diverse volkstradities. Wat dacht je van het midwinterhoornblazen, of de paasvuren tijdens de Paasdagen? In Ootmarsum wordt tijdens Pasen traditioneel het ‘vlöggelen’ uitgevoerd door de Poaskearls. Je vindt er zelfs een monument dat herinnert aan de Poaskearls. Omdat de meerderheid van de inwoners Rooms-Katholiek is, wordt er jaarlijks ook carnaval gevierd. Wist je trouwens dat de Olympische sport klootschieten zijn oorsprong vond in Twente?

FietsgebiedTwenteHaaksbergerveen

Midden-Limburg

De belangrijkste steden in Midden-Limburg zijn Weert en Roermond. Deze twee historische steden zijn ontzettend mooi om een bezoek aan te brengen. Dit deel van de provincie Limburg kent nog meer mooie plekken die jij als fietser kunt ontdekken. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Park de Meinweg, gelegen aan de oostkant van Roermond tegen de Duitse grens aan. In het prachtige bos- en heidelandschap is een rijke diversiteit aan planten en dieren te vinden. De Meinweg is bijvoorbeeld het leefgebied voor adders. Deze enige Nederlandse gifslang is schuw, dus de kans dat je hem tegenkomt tijdens je fietsroute in Limburg is redelijk klein.

Daarnaast is er ook het Natuurgebied Leudal, een gebied van zo’n 900 hectare en gelegen tussen de dorpen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen. Een bijzonder gebied dat vooral bekend staat om de prachtige stromingen van diverse beken.

Midden-Limburg heeft een enorme variatie aan kastelen, molens en kerken, elk met een eigen geschiedenis. Vaak zijn rondleidingen mogelijk en soms kun je er ook eten of slapen. Bezoek ook eens de abdijstadjes Thorn en Susteren om de indrukwekkende kloosters te bezoeken. Er is genoeg te beleven in dit middendeel van Limburg!

 FietsgebiedMiddenLimburg

De Peel

Natuurgebied De Peel ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg en is oorspronkelijk een hoogveengebied. De naam De Peel verwijst daarnaar, want het is afgeleid van het Latijnse woord ‘palus’ dat moeras betekent.

Twee eeuwen geleden werd De Peel met name beschouwd als jachtgebied. Patrijzen en hazen uit de Peel stonden bekend om hun extreem goede smaak. In een document uit 1841 werd het waterwild uit de Peel zelfs verheerlijkt. Ter bescherming van de goudplevier schreef Frans van Baar uit Venray in 1919 een brief aan Natuurmonumenten met de vraag om een stuk van De Peel te pachten. Hij moest geduld hebben tot 1930, toen kwam het eerste natuurreservaat in De Peel tot stand.

Het gebied is de inspiratie van tal van sagen en mythen. Het moeras had namelijk de reputatie levensgevaarlijk te zijn. Er gaan verhalen rond dat verdwaalde reizigers het moeras in werden gelokt door dwaallichten…

Gelukkig hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over gevaarlijk moerasgebied. Je kunt nu heerlijk ontspannen fietsen door de glooiende heidevelden en genieten van het natuurschoon dat De Peel je te bieden heeft.

FietsgebiedDeGrotePeel

Deel via