De 11 mooiste heideroutes van Nederland

Een_stukje_heide_in_Gelderland

Heidevelden in Nederland

Nederland kent veel prachtige heidegebieden. Zo'n 43.000 hectare van Nederland is gevuld met heide.  Hier zijn de stuifzanden en hoogveengebieden nog niet eens in meegenomen. Heide is voor veel dieren goed vertoeven, vogels vliegen om je heen, insecten fladderen van het ene paarse bloemetje naar het andere en met geluk hupt er een konijntje het fietspad over. Naast het kleine wild, kun je hier ook het geluk hebben een hert tussen de heide te treffen, een prachtig gezicht!

Van zandvlakte naar kleurrijke heide

In augustus en september kleurt de Nederlandse heide weer paars. Op veel heidevelden grazen al jaren schapen en Schotse Hooglanders. Al sinds in de Middeleeuwen schapenhouder een veel voorkomend beroep werd, werden er ruwe stukken land afgeplagd om te grazen. Op deze zandvlaktes kunnen heideplanten goed groeien en daar kan jij nu genieten van prachtige fietsroutes!

Fiets door een kleurrijke oase met een van deze 11 mooiste heideroutes:

 1. Blaricummerheide
 2. Veluwezoom
 3. Fochteloërveen
 4. Kampina
 5. Brunssummerheide
 6. Texel
 7. Cartierheide
 8. Vrachelse Heide
 9. Strabrechtse Heide
 10. Ginkelse Hei
 11. Loenermark

 

Fietsen over de paarse heide

Stel je voor: kronkelende paden die je leiden langs uitgestrekte paarse tapijten, vergezeld van de zoete geur van bloeiende heide. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannen tochtje, deze heideroutes hebben voor elk wat wils.

Slabroekseheide in bloei met ochtendmist

11x de mooiste heideroutes

1. Genieten in het Gooi

In het Gooi vind je naast mooie bossen en zandvlaktes ook verschillende heidegebieden. De Blaricummerheide is bekend omdat er een kudde Drentse heideschapen graast en zijn thuis vindt in de schaapskooi. In het voorjaar worden hier veel lammetjes geboren en kan je vaak ook even binnenkijken. Tijdens een koude ochtend hangt er een mysterieuze mist boven de heide en geven de spinnenwebben bijna licht in de ochtendzon.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

2. Fietsroute Dwars door Nationaal Park Veluwezoom

Wie denkt aan heidelandschap, denkt vrijwel meteen aan de Veluwe. Op Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je een enorm gebied aan heide maar ook in het natuurgebied Veluwezoom-Posbank kijk je je ogen uit. Grote grazers lopen tot halverwege hun poten tussen de heide. Door het glooiende landschap heb je een prachtig uitzicht vanaf de 90 meter hoge Posbank.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 Landgoed Bronbeek

3. Rondje Veenhuizen-Fochteloërveen-Appelscha

Het mooie noorden van Nederland verrast je met dit uitgestrekte natuurgebied. Naast een gebied vol heide is dit een hoogveengebied. De rust, het natte landschap en de beschutting van heide en groepjes bomen vormen een heerlijke plek voor vogels. Met een verrekijker in je fietstas ben je gewapend om onder andere de grote zilverreiger, smient en ijsvogel te spotten. In de winter kan je het geluk hebben zelfs de overwinterende kraanvogel te zien.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

4. Fietsroute Sprookjesachtig Brabant

Je fietst door de prachtige heide van Kampina. Rond 1400 was dit, na het kappen van alle bomen, een zandverstuiving. Langzaam groeide deze verstuiving dicht met heide, wat het een fijn gebied maakt voor kuddes schapen. Sinds 2016 is dit opnieuw het leefgebied van de das, waardoor het steeds meer lijkt op het Brabant van vroeger.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

5. Fietsroute rond de Brunssummerheide

Limburgse heuvels vullen het landschap. Omringd door bossen is dit de ideale plek voor herten en heb je een aanzienlijke kans er eentje tegen te komen! Ook hier tref je soms een herder met zijn schapen, die de Brunssummerheide op natuurlijke wijze onderhouden. 

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

De Brunssummerheide in de ochtendzon

6. Fietsroute Werelderfgoed | Waddenzee

Ook op het grootste eiland van Nederland vind je prachtige heidevelden. De paarse bloemen op Texel zijn belangrijk voor insecten. Doordat de Texelse duinen kalkarm zijn is dit de perfecte locatie voor heide om te groeien. Omgeven door de Waddenzee en Noordzee is dit een fijne plek om te fietsen en op je eigen tempo te genieten van de omgeving.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

7. Fietsroute over de Cartierheide

In het Zuidoosten van Noord-Brabant ligt de uitgestrekte Cartierheide. Volgens archeologische opgravingen werd dit gebied al bewoond in het bronstijdperk. Dit heideveld biedt niet alleen een fijne omgeving om te fietsen, maar het is ook een toevluchtsoord voor verschillende vogelsoorten. Terwijl je over de kronkelende paden fietst, kun je het gezang van de vogels horen dat zich vermengt met het zachte ruisen van de wind door de heide.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

8. Fietsroute over de Vrachelse Heide

Vlak bij de stad Oosterhout in Noord-Brabant ligt de Vrachelse Heide, een oase van rust en natuurlijke diversiteit. Dit heidegebied wordt omringd door weelderige bossen, die mooi contrasteren met de uitgestrekte paarse heidevelden. Dit zorgt voor een mooie flora en fauna te middel van historische dorpjes.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

IJzertijdboerderij Dongen

9. Fietsroute om de Parel van Brabant

In het hart van Noord-Brabant ligt de Strabrechtse Heide, een van de grootste heidegebieden van Nederland. Dit heidelandschap is als een schilderij dat verandert met de seizoenen, de kleuren wisselen zich af met het jaargetijde. Hier groeien dan ook bijzondere planten als het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

10. Biezondere fietsroute op de Veluwe

Vlakbij Ede in Gelderland ligt de Ginkelse Heide, een mooi gebied met een rijke geschiedenis. Naast het bewonderen van de heidevelden, kun je hier de geschiedenis van de regio voelen. Deze heide was bijvoorbeeld het toneel van luchtlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat het gebied extra indrukwekkend maakt.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

 

11. Fietsroute met bos, hei en water

In het Oosten van Nederland, in Gelderland, bevindt zich de Loenermark. Deze heidevelden zijn omringd door bossen, die als schuilplaats voor dieren dienen. Met het wisselen van de seizoenen transformeert de Loenermark voortdurend en biedt het een altijd veranderend landschap om te verkennen. Verderop vind je aan de Vrijenbergerspreng een heuze waterval.

Leuke afstapmomenten tijdens de heideroute:

Natuurgebied Loenermark met laagstaande zon

Fietsen met de app

Maak een route volgen nog makkelijker met de Fietsnetwerk app. Deze laat je op tijd weten bij welk knooppunt je bent en wat de volgende is, zo mis je er nooit meer één. Met de fietsroute app zijn de routes altijd up-to-date. Voeg gemakkelijk de afstapmomenten toe aan je route en weet waar je geniet van een lekkere lunch, leerzaam museum of een prachtig uitzichtpunt. Een compleet dagje uit, binnen handbereik.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via