3x mooie fietsroutes langs kastelen

Drie fietsroutes langs kastelen voor op de Dag van het Kasteel

Fietsen langs kastelen op de Dag van het Kasteel

Jaarlijks wordt op tweede pinksterdag de Dag van het Kasteel georganiseerd. Op deze dag openen veel kastelen en buitenplaatsen hun poorten om jou een kijkje achter de schermen te geven. Hoe zien die indrukwekkende gebouwen er aan de binnenkant uit? Ontdek de historie achter de kastelen op de fiets! Wij geven je alvast drie routetips vol kastelen.

Kastelen in Nederland

Ben jij een liefhebber van kastelen? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Een bezoek aan een kasteel brengt je terug naar vervlogen tijden. Op zo'n bijzondere plek kun je je fantasie de vrije loop laten en zie je helemaal voor je hoe de, vaak adellijke, families hier vroeger woonden.

Nederland herbergt zo'n 700 bijzondere kastelen en burchten, verspreid door het hele land. De gebouwen zijn eeuwenoud, een groot aantal dateert zelfs uit de middeleeuwen, en vaak gelegen in prachtige natuurlijke omgevingen. Een fietstocht is daarom een fantastiche manier om de kastelen en hun omgeving te ontdekken! Op de fiets kun je niet alleen de kastelen bezoeken, maar ook genieten van de mooie landschappen.

Een aantal kastelen die normaal voor publiek gesloten zijn, openen hun deuren op de Dag van het Kasteel. In deze blog geven we 3 routetips met de meest prachtige kastelen die te bezoeken zijn op deze speciale openingsdag. Of kies één van de Geldersche Kasteelenroutes: de kastelen op deze fietsroutes zijn het hele jaar door geopend.

Kastelen in de Bommelerwaard - 50 km

Twee kastelen die deel uitmaken van de landelijke kastelenlijn zijn Slot Loevestein en Kasteel Ammersoyen. Beiden liggen in de Bommelerwaard, een streek in het zuidwesten van Gelderland, en beiden hebben hun eigen unieke geschiedenis.

Zo is Slot Loevestein een middeleeuws kasteel waar ridders woonden. Vanaf de 17de eeuw werd het een gevangenis en leefden er vooral gevangenen, soldaten en… Hugo de Groot. Hij zou een levenslange straf moeten uitzitten, maar wist via een boekenkist te ontsnappen. Een idee dat overigens is bedacht door Maria van Reigersberch, de vrouw van Hugo.

Het eveneens middeleeuwse Kasteel Ammersoyen heeft indrukwekkende verdedigingstorens en wordt omringd door een dubbele gracht. Daardoor is het te typeren als een waterburcht. Ammersoyen is één van de best bewaarde waterburchten van Nederland. Tijdens de laatste restauraties werden bijzondere vondsten gedaan in de gracht. Archeologen vonden een schat aan aardewerk, glas, zilver, tin en brons die een goed beeld geven van het leven van 600 jaar geleden. Een deel van de collectie is te bekijken in het kasteel.

Met het Rondje Slot Loevestein - Kasteel Ammersoyen worden ze in een fietsroute van 50 kilometer met elkaar verbonden. Beide kastelen zijn op de Dag van het Kasteel geopend voor bezoekers. Maar de route heeft meer te bieden. Je komt nog een kasteelruïne tegen in Brakel, ook geopend op de Dag van het Kasteel.

Onderweg fiets je door de prachtige vestingstad Woudrichem. Zet je fiets even aan de kant, maak een wandeling door het historische centrum en geniet van een drankje bij één van de veelzijdige restaurants.

Bezienswaardigheden onderweg:

Nog een fietsroute langs Kasteel Ammersoyen? Check dan deze etappe van de Geldersche Kasteelenroute. 


Rondje Slot Loevestein - Kasteel Ammersoyen

Landgoederen tussen Den Haag en Leiden - 33 km

Duik in de 17de-eeuwse geschiedenis in deze verrassend mooie omgeving! Met de route Fietsrondje Kasteel Duivenvoorde fiets je in 33 kilometer langs verschillende landgoederen en kastelen.

In Voorburg fiets je Huygens’ Hofwijck tegemoet. Het huis is slechts 10 bij 10 meter en is daarmee de kleinste buitenplaats van Nederland. Constantijn Huygens liet het huis bouwen. Zijn zoon is één van de bekendste wetenschappers van Nederland: Christiaan Huygens. In het museum dat tegenwoordig in het huis zit, bewonder je allerlei gebruiksvoorwerpen uit de 17de eeuw, zoals telescopen, uurwerken en familieportretten.

Tot slot kom je natuurlijk bij het kasteel waar de fietsroute naar vernoemd is: Kasteel Duivenvoorde. Een plek waar al sinds de 13de eeuw een adellijk gebouw staat. Dit maakt het één van de oudste kastelen van Zuid-Holland. Het huidige uiterlijk stamt uit de periode tussen 1631 en 1717. Duivenvoorde werd het vakantiehuisje van de rijke families van adel, die in de zomer het stadsleven wilden ontvluchten. Binnen zijn familieportretten, zilverwerk en Delfts blauw aardewerk te zien.

Huygens’ Hofwijck en Kasteel Duivenvoorde zijn op de Dag van het Kasteel geopend voor bezoekers. Maar naast deze twee adellijke gebouwen, zijn er meer landgoederen en bijbehorende huizen waar je langs fietst.

Landgoed De Paauw in Wassenaar kenmerkt zich door grote vijvers, slingerende paden en een opvallend neoclassicistisch wit landhuis, waarin onder andere een klein brandweermuseum zit gevestigd. In Wassenaar kom je ook langs landgoed Voorlinden. Aan het begin van de 19de eeuw werd het aangelegd als park in landschapsstijl. Toen er in 1912 een jonkheer kwam wonen, werd het huidige landhuis gebouwd. Nu zitten er een restaurant en een museum in gevestigd.

Bezienswaardigheden onderweg:


Fietsrondje Kasteel Duivenvoorde

Keizerlijke gebouwen op de Utrechtse Heuvelrug - 40 km

De kastelen in Amerongen, Wijk bij Duurstede en Doorn hebben niet alleen koninklijke en ridderlijke sporen in hun geschiedenis, maar ook keizerlijke. Zo heeft de laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II, maar liefst anderhalf jaar in Kasteel Amerongen gewoond. In dit kasteel tekende hij zelfs zijn troonsafstand, waarmee de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd. Daarna verbleef hij tot zijn overlijden in Huis Doorn. Beide kastelen passeer je tijdens deze keizerlijke fietsroute en zijn te bezoeken op de Dag van het Kasteel.

Maar je zult nog veel meer kastelen tegenkomen. Veel hiervan stammen al uit de 13de of 14de eeuw, bijvoorbeeld Kasteel Duurstede en Kasteel Sterkenburg. Deze twee zijn ook geopend tijdens de Dag van het Kasteel. Maar ook de kastelen Lunenburg, Sandenburg en het landhuis opLlandgoed Zuylenstein zijn prachtig en zeker de moeite waard om bij af te stappen.

Tips voor afstapmomenten:


Keizerlijk rondje Kasteel Amerongen en Huis Doorn

Kastelen Geldersch Landschap

De stichting Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is beheerder van meer dan honderd natuurgebieden, landgoederen en kastelen in Gelderland. Zeven van deze kastelen zijn het hele jaar door geopend voor publiek. Elk kasteel herbergt een schat aan verhalen, kunstwerken en schoonheid. De omringende landgoederen en kasteeltuinen zijn daarbij niet te versmaden.

Met de Geldersche Kasteelenroutes kun je de zeven publiekelijke kastelen bewonderen en van de omgeving genieten tijdens een heerlijke fietstocht. De kastelen zijn verdeeld over vijf routes, die elk perfect zijn voor een mooie dag fietsen. Bekijk alle vijf Geldersche Kasteelenroutes of kies er één op basis van omgeving en de kastelen onderweg:

  1. Kastelen in de Betuwe - Zaltbommel, Tiel, Geldermalsen
  2. Kastelen bij Nijmegen - Beuningen, Wijchen, Ewijk
  3. Kastelen bij Arnhem - Arnhem, Oosterbeek, Velp
  4. Kastelen op de Veluwe - Apeldoorn, Vaassen, Loenen
  5. Kastelen in de Achterhoek - Lochem, Laren, Barchem

Tip: Bekijk voordat je gaat fietsen de openingstijden van de kastelen, de meeste zijn namelijk niet dagelijks geopend.

Meer fietsroutes met kastelen?

Op Fietsnetwerk.nl en in de fietsroute app van Fietsnetwerk kun je nog veel meer fietsroutes langs kastelen vinden. Zoek op plaatsnaam of provincie en filter de zoekresultaten met de routefilter op het thema 'Kastelen'. De instructievideo van de Fietsnetwerk App laat je zien waar je de filter kunt vinden.

Op de website van de Dag van het Kasteel zie je welke kastelen (extra) geopend zijn op de Dag van het Kasteel. Stap op je fiets en ontdek de geschiedenis van Nederland! 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via