10x Toerist in eigen land: fietsroutes langs de 10 mooiste bezienswaardigheden

10xToeristineigenland

Ontdek de mooiste plekken van Nederland op de fiets

Voor een vakantie of dagje uit hoef je helemaal niet ver van huis. Heb jij ons kikkerlandje al eens bekeken door de bril van een buitenlandse toerist? Er zijn prachtige natuurgebieden en bijzondere steden te ontdekken. Met het uitgebreide fietsroutenetwerk verken je de Top 10 bezienswaardigheden in Nederland, gewoon met de fiets. In deze blog delen we de mooiste fietsroutes die je langs de populairste plekjes van Nederland voeren.  

Fietsroutes langs de Top 10 bezienswaardigheden in Nederland

Neem je fiets mee achterop de auto of huur een fiets ter plaatse en ontdek Nederland zoals een buitenlandse toerist dat zou doen. Je zult zien dat Nederland verrassend mooi is! In deze blog:

  1. Amsterdamse Grachtengordel en musea
  2. De Keukenhof in Lisse
  3. Molens van Kinderdijk
  4. Volendam
  5. Het Binnenhof in Den Haag
  6. De Zaanse Schans
  7. Giethoorn
  8. De Waddeneilanden
  9. De Veluwe
  10. Zuid-Limburgse heuvels


FietsroutesAmsterdam

1. Amsterdamse Grachtengordel en wereldberoemde musea

Toerist in eigen land zijn begint in Amsterdam. Bezoek de Grachtengordel, die dankzij de vooruitstrevende architectuur en ingenieuze bouwtechniek een UNESCO Werelderfgoed is. Hoewel de hoofdstad uit veel meer grachten bestaat, zijn het de vier hoofdgrachten die de monumentale gordel vormen: de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Singel. Langs de kade bewonder je de prachtige pakhuizen die Amsterdam haar kenmerkende beeld geven.

Aan de Prinsengracht vind je een van de bekendste musea ter wereld: het Anne Frank Huis. Het Achterhuis, waar Anne Frank en haar familie zich schuilhielden tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarin het museum is gevestigd, ligt namelijk aan de Prinsengracht 263.

Het Rijksmuseum is het grootste en meest prestigieuze museum van Nederland. Het museum is gevestigd in Amsterdam en huisvest een indrukwekkende collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis, waaronder werken van Rembrandt, Vermeer en Van Gogh.

Op slechts één minuut fietsafstand vind je het Van Gogh Museum. Dit is een must-see voor liefhebbers van kunst en geschiedenis. Het museum biedt een uitgebreide collectie van werken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Deze musea moet je absoluut een keer gezien hebben in je leven. Ze liggen bij verschillende fietsroutes (en elkaar!) in de buurt.

Fietsroutes Amsterdam:

FietsroutesKeukenhof

2. De Keukenhof in Lisse

De Keukenhof is een prachtige tuin in Lisse, gevuld met kleurrijke bloemen en bollen. Elk voorjaar, als de bloemen volop in bloei staan, is het een geliefde toeristische trekpleister. In De Keukenhof worden de bollen uit de lokale bollenstreek tentoongesteld op een oppervlakte van maar liefst 32 hectare. Het is vooral bekend om zijn tulpen, maar er zijn ook andere bloemensoorten te bewonderen. De attractie wordt ook wel omschreven als ‘het mooiste lentepark ter wereld’. Dat moet je eens gezien hebben!

De Keukenhof is van eind maart t/m half mei geopend, dus zorg dat je tussen deze data een van de onderstaande fietsroutes fietst.

Fietsroutes De Keukenhof:

FietsroutesKinderdijk

3. Molens van Kinderdijk

Het Molencomplex Kinderdijk is een begrip in Nederland en ver daarbuiten. De negentien windmolens uit de 18e eeuw vormen een typisch Hollands plaatje in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard. Ze staan indrukwekkend op een lijn langs het water. Vroeger waren ze van levensbelang. Zo’n driehonderd jaar geleden zorgden ze er al voor dat Nederland niet kon overstromen. De molens, boezems, sluizen en dammen, gebouwd uit een initiatief tussen boeren, burgers en bestuurders die samen de waterschappen vormden, hielden het water op veilige afstand. Precies die unieke samenwerking en het bijzonder vooruitstrevende watermanagement, is de reden dat Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Rondom het molencomplex van Kinderdijk staan nog veel meer molens. Geniet van de oer-Hollandse sfeer op een decor van groene polderlandschappen, sloten en kanalen met één van de volgende fietsroutes in de Alblasserwaard.

Fietsroutes Kinderdijk:

FietsroutesVolendam

4. Volendam

De Palingsound, véél vis en klederdracht: Volendam is zeker een plek die je als toerist in eigen land gezien moet hebben. Het oude vissersdorp aan het Markermeer biedt een pittoresk dorpsgezicht van kleine huisjes aan de haven, dicht tegen elkaar aan gebouwd. Je voelt er de sfeer van vroeger. Een bezoek aan het Volendams Museum geeft je een nog beter beeld. Je ziet er de traditionele interieurs, klederdracht en het sigarenbandjeshuisje, uniek in de wereld.

Natuurlijk is je bezoek aan Volendam niet compleet zonder een foto in klederdracht, om daarna een visje te eten op de Dijk. Wist je trouwens dat Frau Antje, het symbool van Nederlandse kaas, Volendamse klederdracht draagt?

Een fietstocht in en om Volendam laat je kennismaken met het dorp, de kaasboerderijen in de omstreken ontdekken en laat je fantastische uitzichten op vogelrijke weilanden en de voormalige Zuiderzee zien.

Tip! Maak een rondvaart met de Marken Express naar het voormalige eiland Marken om het eilanddorpje te bewonderen. De groene vissershuisjes met wit houtsnijwerk en de schitterende vuurtoren ademen nostalgie. 

Extra tip! Een dorpje verder ben je in Edam, eveneens een typisch Hollandse vissersstad aan het Markermeer, maar een stuk rustiger dan Volendam.

Fietsroutes Volendam:

FietsroutesDenHaag

5. Het Binnenhof in Den Haag

Al eeuwenlang is het Haagse Binnenhof het centrum van het staatkundige leven in Nederland. De Ridderzaal vormt het middelpunt van het Binnenhof, maar ook de andere gebouwen zijn zeker een bezoek waard. Prodemos biedt rondleidingen aan over het Binnenhof, die beginnen met een videofilm over de geschiedenis van het Binnenhof en vervolgens door de Ridderzaal en de Eerste of Tweede Kamer gaan. Alle rondleidingen starten op Hofweg 1.

Den Haag heeft nog veel meer moois te bieden. Kies één van de volgende fietsroutes en bezoek onder andere de mooiste stadsparken, zoals Clingendael en landgoed De Paauw, kastelen, landhuizen en de Scheveningse kust.

Fietsroutes Den Haag:

FietsroutesZaanseSchans

6. De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is eigenlijk een openluchtmuseum in de provincie Noord-Holland en biedt een unieke blik in het leven en de cultuur van de 18e en 19e eeuw. Bewonder de prachtige molens die trots aan het water van de Zaan prijken. Rondom de molens worden nog volop oude ambachten uitgevoerd. Bezoek de klompenmakerij, de ouderwetse bakker in het bakkerijmuseum, de kaasmakerij en de tinnegieterij. De gekleurde, houten Zaanse huisjes met hun traditionele witte sierwerk maken het plaatje compleet. Je kunt hier ook het eerste Albert Heijn-winkeltje vinden. Hollandser dan dit wordt het niet!

Ontdek de Zaanse Schans en nog meer monumenten in de Zaanstreek tijdens een van deze fietsroutes.

Fietsroutes Zaanse Schans:

FietsroutesGiethoorn

7. Giethoorn

Niet voor niets wordt Giethoorn ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Onlangs plaatsten we het reisverslag van Grijsopreis.nl die de fietsroute Genieten in Giethoorn fietste. Genieten doe je hier zeker. De grachten en kanalen en de honderden bruggetjes geven dit Overijsselse dorp haar unieke karakter. Verruil de fiets voor een fluisterbootje en verken de waterwegen.

Vanuit Giethoorn fiets je direct het schitterende Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Met meer dan 10.000 hectare aaneengesloten laagveenmoerasgebied is het het grootste in zijn soort van Noordwest-Europa. Je fietst er langs een aaneenschakeling van moerassen, plassen, meren, bossen, rietkragen en bloemrijke hooilanden. Wij durven wel te zeggen dat het niet alleen het grootste, maar ook het mooiste laagveenmoeras van Noordwest-Europa is!

Ervaar het sprookjesachtige Giethoorn en omgeving met één van deze leuke fietsroutes.

Fietsroutes Giethoorn:

FietsroutesWaddeneilanden

8. De Waddeneilanden

De Waddeneilanden kennen we natuurlijk van de TV-TAS, oftewel: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De vijf eilanden liggen tussen de Noordzee en de Waddenzee in, ten noorden van Nederland. Stuk voor stuk hebben ze prachtige zandstranden, uitgestrekte duingebieden, zijn ze populaire vakantiebestemmingen en daarmee de perfecte uitvalsbasis voor de toerist in eigen land. Zodra je een voet op de veerboot naar de eilanden zet, wordt je overvallen door een vakantiegevoel.

Op de eilanden gaat alles net een tikkeltje langzamer. Genieten van het leven en vooral: genieten van de bijzondere natuur. Het ecosysteem van de Waddenzee is namelijk zo uniek dat het een UNESCO Werelderfgoed is. Het is de thuisbasis voor onder andere zeehonden, bruinvissen, haaien, roggen en talrijke vogels. Bezoek tijdens een fietstocht op Texel het Ecomare en struin langs de leuke winkeltjes in de knusse dorpen. Of fiets langs de Friese en Groningse kust om een glimp van de andere eilanden op te vangen. Vanaf hier breid je je fietsavontuur uit door met de veerdienst de eilanden te bezoeken. Een echte aanrader!

Fietsroutes Wadden:

FietsroutesVeluwe

9. De Veluwe

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland. Het is maar liefst 1000 vierkante meter groot en ligt tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Het landschap kenmerkt zich door afwisselende natuur. Je treft er dichte bossen, open velden, glooiende heide, stille vennen en zandverstuivingen. Tussen de overweldigende natuur door, liggen kneuterige dorpjes en gezellige stadjes. Verken bijvoorbeeld Garderen, Kootwijk, Beekbergen en Otterlo. Of bezoek Hanzesteden Arnhem, Harderwijk, Elburg en Hattem. 

De Veluwe kent ook een koninklijk tintje. Zo vind je in Apeldoorn Paleis Het Loo, een museumpaleis dat bekend staat om de prachtige tuinen en parken. Ook de directe omgeving van Apeldoorn hebben een band met het Koninklijk Huis. Zo sluit het terrein van het paleis direct aan op Kroondomein Het Loo, het jachtlandgoed van de koninklijke familie. Even verderop in Hoog Soeren ligt Het Aardhuis, gebouwd in 1861 in opdracht van koning Willem III en in 1972 door koningin Juliana omgebouwd tot educatief bezoekerscentrum over natuur en wild. En vergeet ook Kasteel Cannenburch niet in het naastgelegen dorp Vaassen.

Op de Veluwe liggen twee Nationale Parken. Zo ligt tussen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen het Nationaal Park De Hoge Veluwe. In dit omheinde natuurpark leven edelherten, moeflons en wilde zwijnen. Je kunt er zomaar eentje tegenkomen! Daarnaast kun je er cultuur snuiven. Dompel je onder in moderne kunst in het Kröller-Müller Museum, gelegen op het natuurpark. Op het park wordt geen gebruik gemaakt van de bekende fietsknooppunten, ze hebben hun eigen fietsroutes. Ook heb je een toegangsticket nodig om het park te kunnen bezoeken.

Het andere nationale park is Nationaal Park Veluwezoom, gelegen tussen Arnhem, Rheden, Dieren en Eerbeek. Dit park, dat ook wel bekendstaat als De Posbank, is vrij toegankelijk. Het gebied wordt geloofd om de glooiende heuvels met oneindige heide. In augustus en september staat de heide in bloei en kleuren de heuvels diep paars. In één woord: prachtig!

Fietsroutes Veluwe:

FietsroutesZuidLimburg

10. Het Zuid-Limburgse Heuvelland

Heuvelland is een regio in het zuidelijke deel van Limburg, grenzend aan België en Duitsland. Je hebt het vast iemand horen zeggen: "Als je hier bent, lijkt het wel of je in het buitenland bent." Waarschijnlijk - als je zelf niet uit Limburg komt natuurlijk - zeg jij het na een dagje fietsen in deze schilderachtige regio ook!

Je wordt hier betoverd door het glooiende landschap met op elke heuvel weer een prachtig uitzicht over de natuur. Tussen de heuvels duikt hier en daar een middeleeuws kasteel of een Mariakapelletje op. De dorpjes krijgen dankzij hun mergelstenen gebouwen en smalle straatjes een pittoresk karakter. Bezoek zeker de historische stadjes zoals Valkenburg, Gulpen en Epen en proef van het bourgondische leven in het zuiden, waar je in bijna elk dorp hun eigen lokale speciaalbiertje kunt proeven. Eén ding kun je hier gegarandeerd overal proeven: de Limburgse vlaai.

Ook Vaals ligt in Heuvelland, bekend van het iconische Drielandenpunt. Dan ben je even écht in het buitenland!

Fietsroutes Zuid-Limburg:

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via