Fietsknooppuntenroutes

Fietsknooppuntenroutes

Fietsknooppuntenroutes om van te genieten

Bij fietsen staat genieten natuurlijk voorop. Van de omgeving maar ook van leuke afstapmomenten onderweg. In Nederland zijn momenteel maar liefst 8900 fietsknooppunten te vinden, genoeg dus om veel fietsroutes te maken. Deze manier van het bewegwijzeren van knooppuntenroutes bestaat echter nog niet zo erg lang in Nederland. Pas eind jaren '90  van de vorige eeuw waaide het knooppuntensysteem over vanuit België.

Fietsroutes in Nederland

Het ontstaan van de fietsknooppuntenroutes

Om het ontstaan van de fietsknooppuntenroutes te achterhalen moeten we wel iets verder terug in de tijd. In de jaren '80 van de vorige eeuw stelde mijningenieur een project voor: het aanleggen van een kwaliteitsvol fiets- en wandelnetwerk in het noordoosten van Belgisch-Limburg. Dit gebeurde dan ook door het knooppuntensysteem. Het bewegwijzeren gebeurde door het toekennen van tweecijferige nummers aan zogenaamde knooppunten. Een fietsroute kan dan gemaakt worden door een aantal nummers aan elkaar te koppelen. Voordat gebruik werd gemaakt van de knooppuntenroutes waren er in Nederland alleen maar zogenaamde lusvormige fietsroutes. Het nadeel daar van was dat je telkens dezelfde route moest fietsen.

Afstapmomenten langs de fietsroute

Het bezoeken van een afstapmoment tijdens het fietsen van een knooppuntenroute wil nog wel eens problemen opleveren wanneer het afstapmoment iets van de route afwijkt. Je bent immers altijd gebonden aan de knooppuntnummers. Gelukkig is dat precies wat Fietsnetwerk heeft opgelost met 'het nieuwe knooppunten fietsen'. In de afgelopen jaren hebben we namelijk een systeem uiterold van driecijferige nummers die aansluiten op de bestaande knooppuntnummers. Onze afstapmomenten zijn daarnaast allemaal voorzien van een raamsticker zodat ze herkenbaar blijven. Aan elke route, of je ze nou via van de website haalt of met de fiets App fietst, kan je weer andere afstapmomenten toevoegen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant