Fietsen in Zeeland

Fietsen in Zeeland

Een prachtige provincie om te ontdekken

Fietsen in Zeeland leid u door een landschap van veel water, dijkjes, kronkelende paden en de duinen. U kunt fietsen langs en door de bekende steden zoals Middelburg, Vlissingen, Renesse en Goes. Het is nog maar een greep van wat Zeeland te bieden heeft op haar prachtige (schier)eilanden. Fiets een rondje Zeeland, plan een knooppuntenroute over de eilanden of ontdek elk eiland stuk voor stuk. Zeeland is een prachtige provincie om met de fiets ontdekt te worden.

Fietsroutes in Zeeland

Schouwen-Duiveland: boordevol afwisseling

U kunt natuurlijk fietsen op Schouwen-Duiveland, ook wel de kroon op Zeeland genoemd. Hier komt u langs de Greveling, de Oosterschelde en natuurlijk de Noordzee. Langs de kustlijn met mooie stranden, duinen en de watergebieden ervaart u rust. En die rust wordt niet alleen door mensen gewaardeerd, maar ook door de vele vogelsoorten die hier vertoeven. De fietsroutes leiden u niet alleen langs het water: achter de duinen en dijken liggen karakteristieke dorpjes zoals Dreischor en badplaatsen als Renesse en Burg-Haamstede.

De prachtige plekken van Noord-Beveland

Op Noord-Beveland liggen veel polders die achter de zeedijk liggen, op plekken waar men een dijkdoorbraak vreesde. Dit worden ook wel inlagen genoemd. Vanaf de dijken zijn deze gebieden goed te bekijken. Een goede reden om daar tijdens een knooppuntenroute eens een kijkje te gaan nemen. De meeste inlagen op Noord-Beveland zijn zoet. De plekken die voor het merendeel uit open water bestaan zijn het hele jaar door rijk bezet met vogels. Het bekende Nationaal Park Oosterschelde is in dit gedeelte van Zeeland te vinden. Het is het grootste Nationaal Park dat we in Nederland hebben. Een uniek en dynamisch natuurgebied waar u doorheen kunt fietsen. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren.

Verschillende landschappen op Zuid-Beveland

In de 13e eeuw bestond dit stukje Zeeland uit allerlei stukjes, omringd door water. In de loop der tijd is er steeds meer land op de zee veroverd. Dat is terug te zien in de verschillende landschapstypen op Zuid-Beveland. Precies in het midden van Zeeland ligt de oude handelsstad Goes, een mooi punt om diverse fietsroutes te starten. Fiets langs welen en kreken, het landschap van de Zak of breng een bezoek aan de Deltawerken. Na de verschrikkelijke Watersnood van 1953 werd besloten de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust beter te beveiligen door middel van de Deltawerken. De Oosterscheldekering en de dammen zorgen voor extra bescherming tegen het water, maar ook voor een betere bereikbaarheid van de Zeeuwse elanden. Bijkomend voordeel van de deltawerken zijn de mooie recreatiegebieden die zijn ontstaan. Dankzij de fietsknooppunten kunt u heerlijk fietsen in Zeeland!

Nieuwe prachtige natuur op Tholen

Op het eiland Tholen is na de watersnoodramp van 1953 een zeewering van ruim veertig kilometer aangebracht. Het was hard nodig, omdat het eiland zich beter moest kunnen weren tegen het geweld van de zee. Hoewel de veranderingen ingrijpend waren voor het landschap heeft het wel opnieuw prachtige natuur opgeleverd waar vogels graag neerstrijken. De leuke ’oude’ karakteristieke plaatsjes zoals Tholen en Sint Philipsland zijn gelukkig behouden gebleven. Fietsen door dit deel van de provincie laat u genieten van de mooiste plekjes in de natuur en de gezelligste stadjes en dorpen van Zeeland.

Knooppuntenroutes door hartje Zeeuws-Vlaanderen

Knooppuntenroutes door oneindig veel landweggetjes met uitzichten op zee, dijken, forten en vestingwerken. Zeeuws-Vlaanderen is het enige gedeelte van Zeeland dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten. Zin om uit te kijken over het landschap? Fiets dan elektrisch of op eigen kracht naar de zestig meter hoge watertoren bij het plaatsje Axel. Ga haaientanden zoeken op het strand van Cadzand of bezoek Aardenburg, de oudste stad van Zeeland. Laat u meevoeren in de historie van de stad die helemaal teruggaat tot in het Stenen Tijdperk.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant