Fietsen in Gelderland

Fietsen in Gelderland

Fietsen in Gelderland

Dat je in de grootste provincie van Nederland moet zijn voor een leuke fietsroute is geen verrassing. Gelderland is opgedeeld in vier regio's en dat maakt het tot een gebied waar elk seizoen genoeg te ontdekken is. Fiets in de herfst bijvoorbeeld eens één van de fietsroutes op de Veluwe; geniet in het voorjaar van de bloesems en de fruitbomen in het rivierengebied van de Betuwe; of ontdek de verborgen schatten in het coulisselandschap van de Achterhoek in de winter. Fietsen in Gelderland zorgt voor een unieke en afwisselende ervaring.

Fietsroutes in Gelderland

Fietsen op de Veluwe

Als je van variatie houdt zit je goed op de Veluwe. Het gebied ligt tussen de Rijn, Randmeren, Gelderse IJssel en de Utrechtse Heuvelrug. In het Noordwesten van de Veluwe vind je de Randmeren, een open landschap waar veel watersport en recreatie plaatsvindt. Het groene hart van dit stukje van de provincie ligt in het Centraal Veluws Natuurgebied. Op de Oost- en West-Veluwe zie je veel akkerlandschappen, weilanden en dorpjes. Het zijn de twee grootste plattelandsgebieden van de Veluwe. Ontdek tijdens het fietsen op de Veluwe de uitgestrekte heidevelden, zandverstuibingen, schaapskuddes, watergebieden, bossen en prachtige boerderijen.

De Achterhoek op de fiets

De Achterhoek beschikt, net als de Veluwe, over een bosrijke natuur. De bossen in dit deel van de provincie wisselen zich herhalend af met open landschappen. Tijdens het fietsen in de Achterhoek ga je door het prachtige coulisselandschap. Ook wordt je langs kastelen, gemoedelijke dorpjes en mooie kerkjes geleid. Ontdek steden als Doesburg en Doetinchem of bezoek de Loenense waterval, de grootste waterval van Nederland.

Fietsen in de Betuwe

Aan de noordkant van de Betuwe vindt je het prachtige heuvellandschap van het Gelders Rivierengebied. Deze landschappen leiden je langs uiterwaarden, oeverwallen, dijken, boomgaarden en leuke stadjes en dorpen. Je beleeft hier het cultuurhistorische landschap van de provincie optimaal, zeker in het voorjaar als alle fruitbomen in bloei staan. Bezoek in september het Fruitcorso in Tiel of ontdek hoe Hugo de Groot kon ontsnappen uit Slot Loevestein. Leer alles over landkaarten bij Geofort Asperen of duik in de geschiedenis van Oranjestad Buren.

 

Fietsen in en om Arnhem en Nijmegen

Arnhem, de hoofdstad van de provincie, is bekend om zijn vele parken. Bezoek Burgers' Zoo of het Nederlands Openluchtmuseum, neem een kijkje bij het ultramoderne station of woon een wedstrijd of concert bij in het Gelredome. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een knooppuntenroute in Nijmegen, de grootste stad van de provincie en de oudste stad van Nederland. Naast tentoonstellingen zijn er ook sporten van de Romeinen terug te vinden in het Museum Het Valkhof. Als je meer interesse hebt in andere culturen kun je terecht bij het Afrikamuseum. Maar als je een echte fietsliefhebber bent kan je ook genieten van het Nationaal Fietsmuseum Velorama. Ten noorden en -zuiden van Arnhem en Nijmegen vind je indrukwekkende stuwwallen en uitgebreide bossen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant