Fietsen in de Achterhoek

Fietsen in de Achterhoek

Fietsen in de Achterhoek

De Achterhoek is door de Fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Wat wilt u nog meer? Mooie knooppuntenroutes leiden u door het prachtige Achterhoekse landschap vol natuur, historie en cultuur. Ontspan even in één van de dorpjes op de routes en geniet van het landschap. Fietsen in de Achterhoek is veelzijdig en bijzonder!

Fietsroutes in Gelderland

Fietsen in de natuur

Wanneer u ook gaat fietsen in de Achterhoek: het is er in alle jaargetijden mooi. Bij de vele landgoederen en kastelen bloeien in het voorjaar de stinzenplanten. Wist u trouwens dat u in oktober kunt helpen met het planten van voorjaarsbollen rondom kasteel Hackfort? De voorjaarspracht wordt gevolgd door de vele rododendrons en azalea's. Beukenbossen veranderen in de herfst in spectaculair vuurrood en in de winter kunt u genieten van het kantwerk van de takken van de bomen. En al helemaal als er sneeuw ligt! Maar ook het boerenland, gelegen in het typische coulisselandschap met omzoomde akkers of de slingerende beekjes maken het uitzicht vaak fenomenaal. Kijk op onze fietsapp of website en ga heerlijk fietsen in de natuur.

Historie ontdekken op de fiets

Als u houdt van historie dan bent u in de Achterhoek aan het juiste adres. Om elke bocht in de weg lijkt wel een nieuwe verrassing te liggen: een oud kerkenpaadje, historische stadjes, kastelen uit de Middeleeuwen of chique landgoederen uit de 17e eeuw. Maar vergeet ook de oude boerderijen niet, waar u aan de hand van de schildering op de luiken kunt zien tot welk landgoed ze behoren. U komt ze tegen tijdens uw knooppuntenroute. Rondom Lievelde zijn sporen te vinden van de 80-jarige Oorlog, terwijl u in Zelhem een museum over de Tweede Wereldoorlog vindt. Doesburg is een stadje dat zo dienst kan doen als decor voor een historische film. Wist u overigens dat Doesburg vroeger één van de vijf belangrijkste steden van Gelderland was? Wanneer u van kastelen houdt kunt u in de Achterhoek wel een weekje uittrekken om ze allemaal te zien tijdens het fietsen. Alleen Vorden heeft al acht kastelen binnen de stadsgrenzen, maar ook bijvoorbeeld Ruurlo, Doetinchem, Laag Keppel, 's Heerenberg, of Isselburg Anholt -net over de grens- zijn in het bezit van één of meer kastelen. De historie ontdekken op de fiets is in de Acherhoek een peuleschil.

Fietsen en cultuur: dubbel genieten

Fietsen en cultuur: da's dubbel genieten in de Achterhoek. In Doesburg kunt u elke eerste zondag terecht voor de Culturele Zondag, met veel verrassende deelnemers. In Winterswijk vindt u Villa Mondriaan, gewijd aan één van onze bekendste kunstschilders. In Zutphen vindt u bij de Walburgiskerk de Librije, een oude bibliotheek met handgeschreven boeken. Met recht monnikenwerk! In het Land van Jan Klaassen in Braamt zullen kinderen zich niet vervelen, maar u ook niet! Houdt u van klassieke muziek? In augustus kunt u genieten van mooie concerten op bijzondere locaties. Leuk om te combineren met een knooppuntenroute! Heel andere muziek kunt u horen op de jaarlijkse Zwarte Cross in Lichtenvoorde, waar naast het gebrul van motoren ook grote en kleine artiesten optreden.

 

 

Ga hier naar de uitleg over het zoeken van fietsroutes op Fietsnetwerk.nl! 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant