Knooppuntenroute Overijssel

Knooppuntenroute Overijssel

Knooppuntenroutes in Overijssel

Wie aan Overijssel denkt, ziet waarschijnlijk vooral water voor zich. En dat klopt: de provincie heeft een schat aan meren, plassen, beekjes en riviertjes. Met als hoofdslagader natuurlijk de IJssel. Maar Overijssel is zoveel meer! De provincie is opgebouwd uit vijf streken met zeer gevarieerde landschappen. Ze zijn ontstaan vanuit het gebruik van de vroegere inwoners van de provincie: de eerste nederzettingen ontstonden op de relatief hoger gelegen gebieden. De bodem van de provincie loopt namelijk af van oost naar west, met in het westen de natste gebieden en in het oosten de drogere zandgebieden. Vooral in het oosten kom je stuwwallen tegen, heel kenmerkend voor Overijssel. Het zijn restanten van de IJstijd.

Fietsroutes in Overijssel

Twente op de fiets

Kies eens voor een knooppuntenroute in dit mooie deel van Overijssel. Bos en open velden wisselen elkaar af, zeker wanneer u door moooie fietsgebieden als de Friezenberg of het Lutterzand rijdt. Twente wordt doorsneden door een heuvelrug, van noord tot zuid. Aan de rand van Zuid-Twente liggen, dicht tegen de Duitse grens, een aantal bijzondere veengebieden. In de periode van turfwinning werden grote delen afgegraven, waardoor een paar interessante veenmoerassen zijn ontstaan. Wanneer u graag in een bosrijke omgeving fietst is de omgeving van Oostmarsum, Denekamp, Markelo en Nijverdal een aanrader.

Fietsen in het Vechtdal

Het Vechtdal, een prachtig gebied voor fietsers, ligt ruwweg tussen Vroomshoop, Coevorden, Hoogeveen, Meppel en Zwolle. Mooie knooppuntenroutes leiden u door de twee grote natuurgebieden: het Reestdal en de Lemelerberg. Het Reestdal ligt in het noorden van het Vechtdal en staat bekend om de hooilanden, het bos, de heide en de vele authentieke boerderijen. En in het zuiden van dit deel van Overijssel ontdekt u stille heideterreintjes, loofbos, zandverstuivingen en diverse bronnen wanneer u gaat fietsen op of om de Lemelerberg.

Fietsen door de Kop van Overijssel

Als u gaat fietsen in de Kop van Overijssel kunt u kiezen voor het Venetië van het noorden: Giethoorn. Ideaal om te combineren met Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Wie hier gaat fietsen ziet er de overgang van open water tot moerasbos. U fietst langs mooie oeverbegroeiing, dichtgroeiend water, rietlanden en drijftillen en hooilanden. Zie onderweg bij Steenwijk en Vollenhove hoe op de stuwwallen nog mooie houtwallen liggen. Kortom, eindeloos veel mogelijkheden voor fietsers in dit bijzondere deel van Overijssel.

Fietsen langs de IJsseldelta

Een van de Nationale Landschappen in Nederland is de monding van de IJssel. Al of niet elektrisch kunt u hier heerlijk fietsen tussen de hoge terpen bij Kampereiland en Mastenbroek. Een waterrijk gebied als de IJsseldelta trekt natuurlijk veel vogels aan, dus als u een echte vogelspotter bent wordt fietsen in dit deel van Overijssel extra aantrekkelijk. Zeker in de lente, als de uiterwaarden volop in bloei staan. U zult uw ogen uitkijken! Dus aarzel niet langer en begin met het zoeken naar een fraaie fietsknooppuntenroute!

Fietsen in Salland

Het Sallandgebied loopt langs de IJssel, van Zwolle tot Deventer tot en met de Sallandse Heuvelrug. U kunt heerlijk fietsen in Salland met knooppuntenroutes, die u bijvoorbeeld leiden door het licht glooiende landschap. Oude boerderijen, landhuizen, kanalen, weteringen, Hanzesteden als Zwolle en Deventer en niet te vergeten de prachtige IJssel: u komt het allemaal tegen in dit prachtige deel van Overijssel. Bij de Luttenberg vindt u een kenmerkende stuwwal. Hopenlijk hebben wij u overtuigd: fietsen in Salland is een ervaring die u niet mag missen!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant