Knooppuntenroute Kop van Overijssel

Knooppuntenroute Kop van Overijssel

Knooppuntenroutes in de Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel staat bekend om de kraggen, een soort drijvende eilandjes van riet. Daarnaast komt u hier het zeldzame trilveen tegen, een laagveen dat op water rust. Voor liefhebbers van natuur en water is één van de hoogtepunten van dit gebied Nationaal Park De Weerribben. Een absolute aanrader wanneer u mooie knooppuntenroutes wilt fietsen in de Kop van Overijssel. Maar ook de omgeving van Paasloo is schitterend. En ach, als u toch in de buurt bent is Giethoorn ook niet te versmaden... Er is hier gewoon teveel keus aan natuurschoon en gezelligheid!

Fietsroutes in Nederland

Fietsen door Nationaal Park De Weerribben

Nationaal Park De Weeribben werd in 2004 uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland, dus wie wil fietsen in de Kop van Overijssel mag dit bijzondere natuurgebied zeker niet overslaan. Het park is een oase van rust en ruimte, met veel plassen en sloten, moerasbossen, het bijzondere trilveen en uitgestrekte hooilanden. U fietst langs het water en over talloze kleine bruggetjes. Onderweg zult u gegarandeerd vogels tegenkomen, zoals de aalscholver of de purperreiger. Mocht u een misthoorn horen op een heldere dag, dan fietste u langs een roerdomp. En met een beetje geluk ontdekt u zelfs een otter. Ook voor kinderen is er veel te doen: laat ze de fluisterboot besturen, of neem ze mee naar het Vlonderpad of het Laarzenpad. Van mei tot september kunnen ze een schepnetje huren bij het bezoekerscentrum om zelf waterdiertjes te kunnen bekijken. Daarna natuurlijk wel weer terugzetten... Fietsen door Nationaal Park De Weerribben wordt daarmee een belevenis voor het hele gezin.

Giethoorn op de fiets

In 1230 kwamen mensen uit Zuid-Europa, gevlucht voor watersnood en pest, naar de Kop van Overijssel. Ze vonden hier grote hoeveelheden horens van wilde geiten, waarschijnlijk als gevolg van de St. Elisabethsvloed die vele mensen en dieren het leven had gekost. Daarom noemden ze hun nederzetting Geytenhoren, dat later werd verbasterd tot Giethoorn. Doordat turfgravers uit later eeuwen een beetje lukraak te werk zijn gegaan ontstonden de vele waterwegen. Giethoorn werd daarmee het Venetië van het Noorden. Met sloten als wegen, omgeven door prachtige boerderijen en leuke terrasjes is Giethoorn een bezoek meer dan waard. Kies voor Giethoorn op de fiets, maar om de schoonheid van Giethoorn echt  te ontdekken kunt u het beste het water op gaan. Dat kan in een rondvaartboot met gids of zelf met een fluisterbootje. En wie echt Giethoorn wil ervaren huurt natuurlijk een punter om, zich afzettend met de vaarboom, een weg te banen naar de Bovenwijde. De schoonheid van het dorp werd ook gezien door regisseur Bert Haanstra, die er de komische film 'Fanfare' opnam. Veel van wat u in de film tegenkomt is nog steeds zichtbaar in het dorp.

Fietsend genieten van het landschap

Wie iets meer wil zien van de Kop van Overijssel, kan via de knooppuntenroutes fietsend genieten van het landschap, dat vaak indrukwekkend is. Vanwege het vele water is de Kop van Overijssel een eldorado voor vogelspotters, maar ook zonder verrekijker of vogelkennis valt er veel te genieten. In het kleinschalige boerenlandschap komt u bijvoorbeeld houtwallen tegen. Vroeger werden deze gevlochten afzettingen, vaak gemaakt van wilgentenen, gebruikt om te voorkomen dat het vee ervandoor ging. Hoewel gaas en prikkeldraad de houtwallen verdringen, komt u ze in dit gebied nog regelmatig tegen. Tot geluk van veel vogels en andere dieren, die hier hun schuilplaats in vinden. Fietst u ook eens naar het dorpje Paasloo. De omgeving is bijzonder, in de buurt van dit dorpje waant u zich vast in het buitenland!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant