Knooppuntenroute Groningen

Knooppuntenroute Groningen

Knooppuntenroutes in Groningen

Wie in Groningen wil fietsen komt al snel voor de vraag te staan: welke knooppuntenroute in Groningen ga ik fietsen? Blijf ik in de bruisende hoofdstad, kies ik voor de altijd imponerende Waddenzee of kies ik voor het best bewaarde geheim van de Groninger natuur: Oldambt? Keuze genoeg!

Fietsroutes in Nederland

Fietsen in het Westerkwartier

Fiets een knooppuntenroute in het Westerkwartier van Groningen en u zult verrast worden. Niets is er recht: langs kronkelende wegen vindt u er een uitgestrekt coulissen- en dijkenlandschap. Dat kronkelende komt omdat hier vroeger de zee vrij spel had. Op wierden -ophogingen van het land- werd gebouwd binnen de grenzen van de wadgeulen gewoond en gewerkt. Vooral het oudste cultuurlandschap van Europa, Middag-Humsterland, is een echte aanrader voor elke natuurliefhebber met interesse in de geschiedenis!

Fietsen in het Waddenland

Waddenland loopt van Lauwersoog in het noordwesten tot Noordpolderzijl in het noordoosten. Fiets een knooppuntenroute door het Waddenland van Groningen en kijk naar het altijd fascinerende spel van eb en vloed. Of geniet van het slingerende Reitdiep, dat dwars door Waddenland loopt. Tussen Schaphalsterzijl en Aduarderzijl -alleen Groningen kent zulke schilderachtige plaatsnamen- kunt u het voet-en fietsveer over het Reitdiep nemen.

Fietsen in de Eemsdelta-Hoogeland

De naam zegt het al: de Eems bepaalt hier een deel van het waterrijke gebied. Als u geen knooppuntenroute zou fietsen zou u hier heerlijk kunnen kanoën. Maar wie weet, als u er een meerdaags bezoek aan Groningen van maakt... Breng echter niet al uw tijd op het water door. Anders mist u bijvoorbeeld de Menkemaborg, het historische Appingedam met zijn bijzondere hangende keukens, het Openluchtmuseum in Warffum, of een van de vele andere bijzonderheden die dit gebied u te bieden heeft.

Fietsen in Oldambt

Oldambt staat bekend als de graanschuur van Nederland. In het seizoen ziet u hier tijdens uw fietstocht menige wuivende halmenzee. Misschien staat het wel symbool voor het water dat in dit gedeelte van Groningen gaf en nam. U treft hier een rijk verleden aan: een aantal prachtige borgen of het museum over de Slag bij Heiligerlee. Geschiedenis van recentere datum vindt u bij de Blauwestad, een polder die is teruggegeven aan het water. In het Oldambtmeer dat daardoor ontstond kunt u heerlijk roeien. Eén van onze knooppuntroutes loopt trouwens om het Oldambtmeer heen...

Fietsen in Westerwolde

Toegegeven: vestingen als Boertange zijn er meer. Maar of ze ook zo fraai bewaard zijn gebleven durven Groningers toch wel te betwijfelen. Ze zijn er trots op, net zo trots als op het feit dat in dit gedeelte van Groningen het enige plattelandsklooster in Europa staat (het Kruisheerenklooster in Ter Apel) en het enige kasteeltje van Groningen (De Burcht in Wedde). Als kasteel is het misschien minder imposant dan veel andere, Hollandse kastelen, maar hier is wel de Slag bij Heiligerlee uitgedacht, de eerste overwinning van Willem van Oranje in de 80-jarige oorlog. Wie weet ontmoet u wel een nazaat van de dappere strijders tijdens uw knooppuntenroute!

Fietsen in de Veenkoloni?n

In dit deel van Groningen werd vroeger de brandstof voor velen gedolven. De oorspronkelijke turfvaartroute is nu ook te bevaren door recreanten. Dus neem uw vouwfiets mee op de boot en geniet van dit stukje Groninger historie. Heeft u geen boot? U kunt het landschap ook prima bekijken tijdens een rit met de stoomtrein van STAR, de Stichting Stadskanaal Rail. En wilt u liever een knooppuntenroute fietsen in plaats van varen of treinen? Daar heeft Dietsnetwerk.nl natuurlijk voor gezorgd.

Fietsen in de stad Groningen

Waarom zou de stad Groningen ooit zijn uitgeroepen tot Beste Binnenstad? Als u tijdens uw fietsroute de stad gaat ontdekken zult u ontdekken waarom: de stad is een prachtige combinatie van oude historische gebouwen en moderne architectuur. De stad heeft dus voor elk wat wils. Gecombineerd met de gezellige levendigheid van een studentenstad maakt dat Groningen tot een bijzonder aangename stad om eens wat tijd in door te brengen. Die knooppuntenroute wacht wel tot morgen...

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant