Knooppuntenroute Drenthe

Knooppuntenroute Drenthe

Knooppuntenroutes in Drenthe

Een knooppuntenroute fietsen in Drenthe is een genot. Niet voor niets is Drenthe uitgeroepen tot 5 sterren fietsprovincie! Drenthe beschikt over ruim 1700 kilometer fietspad, waarvan het grootste deel ook nog eens gescheiden van de rijweg. Heerlijk ontspannen tijdens het fietsen door het afwisselende landschap is hier dus heel eenvoudig. Stap op uw fiets en geniet met volle teugen van al het moois om u heen.

Fietsroutes in Drenthe

Fietsen in Zuidoost Drenthe

Zuidoost Drenthe is een regio vol contrasten. U vindt er ruige ongerepte hoogveengebieden, maar ook een coulisselandschap vol leuke doorkijkjes. U vindt er ongerepte natuur met kleine pittoreske es-, zand- en brinkdorpjes; en gebieden waar flink om is gevochten, zoals vestingstad Coevorden. Die geschiedenis is terug te vinden inmonumenten als het Arsenaal, de Katshaarschans en kasteel Coevorden. Gelukkig kun je nu vreedzaam winkelen in het gezellige stadshart. Ook Emmen heeft op dat gebied veel te bieden, al is het stadshart wel een beetje veranderd nu het Dierenpark Emmen verhuisd is naar een nieuw onderkomen is verhuisd naar het Wildlands Adventure Zoo Emmen! Emmen is ook het startpunt van de driedaagse recreatieve tocht Fietsen Ohne Grenzen.

Fietsen door de Nationale Parken

Er lopen veel mooie fietsroutes in Drenthe. De drie Nationale Parken in Drenthe zijn dan ook zeker een knooppuntenroute waard! Nationale Park Drentsche Aa is het best bewaarde beek- esdorpenlandschap van West-Europa. De beek slingert door een boerenlandschap, gevormd in duizenden jaren samenspel tussen mens en natuur. Een mozaïek van weiden, akkers, houtwallen, bos, heide en vennen. Met idyllische esdorpen in het groen. Een oeroud landschap die je nergens anders in Nederland aantreft en dat rust en harmonie uitstraalt. Nationaal Park Dwingelderveld ligt in Zuidwest- Drenthe. Het park heeft het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Geniet al fietsend van de prachtige orchideeën en andere beplanting zoals de jeneverbesstruiken. Een ander park, Het Nationaal Park Drents Friese Wold vindt u in Zuidwest Drenthe, met een overlap in Friesland. De fietsroutes lopen hier door bos en stuifzanden.

Fietsen langs de Hunebedden

Drenthe heeft maar liefst 54 hunebedden, de oudste monumenten in Nederland. Ze liggen erg verspreid: sommigen liggen midden in een woonwijk en andere weer veel meer verscholen in de natuur. Men weet door onderzoek dat de hunebedden zo’n 5000 jaar geleden zijn gebouwd door het trechterbekervolk. Zij bouwden de hunebedden met zwerfkeien die door gletsjers uit de ijstijd waren meegevoerd. Wanneer u uw knooppuntenroute wilt combineren met een bezoek aan een hunebed, kunt u bij de plaatselijke VVV's informatie krijgen over waar u deze eeuwenoude bouwwerken kunt bewonderen.

Fietsen naar Westerbork

Iedereen heeft zo een eigen associatie bij de gedachte aan Westerbork. Het is zoveel meer dan alleen maar een typisch brinkdorp: de een zal denken aan Kamp Westerbork, de ander aan de Radiosterrenwacht. Beide belevenissen vindt u hier vlak bij elkaar. Kamp Westerbork is het kamp dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Joden, Roma en verzetsmensen te deporteren. Het is indrukwekkend om tijdens uw fietsroute een stop te maken bij het herinneringscentrum en stil te staan bij de geschiedenis van ons land, dit gebied en onze vrijheid. Op het terrein van voormalig Kamp Westerbork vindt u ook de Radiosterrenwacht. Hier opent zich een fascinerende wereld van het heelal, en je treft hier dan ook de grootste radiotelescopen van Europa.

Drentse Fiets4daagse

Heeft u zin in een evenement? De Drentse fiets4daagse, al vanaf 1966 een begrip, is het grootste fietsevenement van Nederland. Het evenement vindt jaarlijks in de maand juli plaats en trekt meestal zo'n 15.000 fietsers. Fiets elektrisch of op een 'ouderwetse' fiets: het mag allebei! Het is mogelijk om de fietsroutes te starten vanuit één van de acht startplaatsen, en er zijn keuzemogelijkheden voor diverse afstanden. Onderweg zijn er vervolgens leuke activiteiten te doen en optredens te zien.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant