Watermolen Hackfort
Watermolen Hackfort

Watermolen Hackfort - Vorden

N 52.099673 / E 6.278208

Hacvorde is de eerste naam die opduikt in 1324. Het kasteel ligt aan de Baaksche beek en gezien de naam, bij een ooit doorwaadbare plek. In de 14de eeuw is er sprake van vernoeming, het geslacht Van Hackfort komt voor. Tijdens de 80-jarige oorlog loopt Hackfort grote schade op. Borchard van Westerholt herbouwt het kasteel met hergebruik van nog bestaande delen ; her en der verschilt het huidige muurwerk dan ook.

In 1788 krijgt het hoofdhuis zijn huidige verschijning, worden grachten gedempt en poortgebouw en bijgebouwen afgebroken. De watermolen was al in 1952 stilgezet wegens de slechte toestand van het waterrad en het molengebouw en doordat de Hackfortse beek te weinig water bevatte. Vanaf mei 1997 kwamen de herstelplannen letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling omdat het waterschap Rijn en IJssel er voor zorgde dat door de Hackfortse Beek meer water zou stromen. Bij de molen werd een nieuwe stuw geplaatst. In het vroege voorjaar van 1998 werd een nieuw waterrad geplaatst.

Watermolen Hackfort

Watermolen Hackfort
Baakseweg 8
7251 RH Vorden

Contactgegevens
T: 0575-553303 (opzichter Natuurmonumenten)
E: info@natuurmonumenten.nl

Landgoed is vrij toegankelijk; huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk. De watermolen draait iedere zaterdag van 10.00 - 16.00 uur.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.