VOC pakhuis Onder de Boompjes
VOC-pakhuis 'Onder de Boompjes'

VOC-pakhuis 'Onder de Boompjes' - Hoorn

N 52.6421829 / E 5.061968

Een zak met handelswaar vind je afgebeeld op de gevel van het rechter pakhuis en het jaartal 1606 bestaat uit bladgoud. Het linker pakhuis toont zeventiende-eeuwse VOC-driemasters op een gevelsteen. Waar hebben we het over? Over het eerste pand dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie liet bouwen in 1606 in Hoorn.

VOC-Pakhuis 'Onder de Boompjes' herken je aan de bakstenen panden met glooiende trapgevels. Op de gevels van de pakhuizen zijn afbeeldingen te zien die kenmerkend zijn voor die tijd. Zo staat de zak gevuld met peper voor de pakhuizen die bedoeld waren als opslag voor specerijen. De handel met Oost-Indië ging voornamelijk om kruiden, deze waren toen zeer waardevol. Peper was zelfs een van de redenen voor de oprichting van de VOC. Het werd namelijk gebruikt in de geneeskunde én in de keuken.

De VOC raakte in verval en de opslagruimte voor specerijen werd gebruikt voor graanopslag. Na de achttiende eeuw kwamen daar nog veel andere functies bij. Zo waren pakhuizen een onderkomen voor soldaten, dienden ze als bibliotheek, fietsenwinkel en nog veel meer. Sinds de restauraties in 2005 zijn de pakhuizen weer in goede conditie.

VOC pakhuis Onder de Boompjes

VOC-pakhuis 'Onder de Boompjes'
Onder de Boompjes 22
1621 GG Hoorn

Contactgegevens
E: info@hollandbovenamsterdam.com

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.