Remigiuskerk - Foto: Visit Baarle
Sint-Remigiuskerk

Sint-Remigiuskerk - Baarle-Hertog

N 51.4424336 / E 4.9309364

Deze katholieke kerk, die men ook wel de Belse kerk noemt, staat op een Belgische enclave. Daardoor behoort het officieel tot het Antwerpse Baarle-Hertog. De kerk was een cadeau van Hilsondis, de gravin van Strijen, aan de Abdij van Thorn, de abdij die ze zelf had opgericht. Dit gebeurde in 992.

Door de eeuwen heen is de kerk flink gerestaureerd. De huidige kerk stamt voornamelijk uit de zestiende en zeventiende eeuw en is een typisch voorbeeld van de Kempense gotiek: sobere vormen en van baksteen.

De kerk speelde een belangrijke rol voor de katholieken vlak na de Vrede van Münster (1648). De kerken werden namelijk vlak na het sluiten van dit vredeakkoord opgeëist door prins Willem II van Oranje. Van hem moesten alle religieuze gebouwen en goederen bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgenomen worden. De kapellen en kerken in de regio van Baarle-Hertog werden ondergebracht in de Sint-Remigiuskerk.

Heel Baarle ging tot 1860 naar deze kerk, maar toen ontstond er ruzie tussen de bewoners van het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Ze waren het niet eens over het salaris van de pastoor. Daarop stichtten de inwoners van Baarle-Nassau hun eigen kerk.

Foto: Visit Baarle

Remigiuskerk - Foto: Visit Baarle

Sint-Remigiuskerk
Kerkplein 8
2387 Baarle-Hertog

Contactgegevens
T: +3114-699105
E: j.braspenning@telenet.be

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.