Nationaal Park Duinen van Texel
Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel - De Koog

N 53.083976 / E 4.751699

Nationaal Park Duinen van Texel loopt van het zuidelijkste strand De Hors bij Den Hoorn tot en met het noordelijkste puntje van het eiland bij de vuurtoren van Texel in De Cocksdorp. Het is een uniek natuurgebied in Nederland: nergens anders vind je zoveel variatie in landschappen per vierkante meter als hier. Het ene moment zie je paarse heidevelden, dan weer kom je langs de kwelders, natte duinvalleien en droge zandduinen, aanschouw je de binnenduinen en fiets je door gemengde bossen. Ook de lange en brede stranden zijn onderdeel van dit nationaal park.

Alle gebieden zijn prachtig. De meest unieke plekken binnen het duingebied, zijn De Slufter en de punten waar de Noodzee en de Waddenzee elkaar ontmoeten. De Slufter is een open zeegeul in directe verbinding met de Noordzee. Het zeewater stroomt in kronkelende kreken het landschap binnen, dat met de getijden mee verandert. De natuur ziet er hier elke moment van de dag weer anders uit. Hetzelfde geldt voor de Waddenzee, een natuurgebied dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De grote variatie zorgt ervoor dat je veel plantensoorten kunt tegenkomen die in Nederland alleen op Texel voorkomen. Ook voor dieren is het een interessant gebied. Talrijke vogels zijn hier te vinden, zoals de blauwe kiekendief, eidereend, bergeend, lepelaars en grutto's. Door het gebied zul je op veel plekken dan ook een vogelkijkhut tegenkomen. Met een beetje geluk zie je misschien wel een zeehond op de strandbanken liggen!

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel
Ruijslaan
1796 AZ De Koog

Contactgegevens
T:
E: texel@staatsbosbeheer.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.