Monument voor de Verdronken Dorpen
Monument voor de Verdronken Dorpen

Monument voor de Verdronken Dorpen - Colijnsplaat

N 51.599789317943 / E 3.8619418887921

Om de herinnering aan de bijna 200 verdronken dorpen in het Deltagebied van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant levend te houden, staat er op de Oosterscheldedijk het Monument voor de Verdronken Dorpen van kunstenares Lydia Schouten. Door de eeuwen heen had dit Deltagebied te maken met grote stormen en enorme watervloeden en werden hele dorpen en steden opgenomen door de zee. In Zeeland waren dit er al minstens 120.

Het monument, een verdronken torenspits, wordt van binnenuit verlicht als de schemering invalt. Op bepaalde tijden, die verband houden met de jaartallen waarin belangrijkste grote watervloeden plaatsvonden, klinkt uit het monument een geluidscompositie. Om 11:34, 14:04 en 15:30 uur herinneren zij aan respectievelijk de stormvloed van 1134, de Eerste Sint-Elizabethsvloed en de Sint-Felixvloed. Het is een bijzondere ervaring deze compositie te beluisteren ten overstaan van die eens zo machtige Oosterschelde.

Op de traptreden naar het monument lees je de namen van verdronken dorpen en de tekst: "Het geldt voor nu, het geldt voor later. Wantrouw de macht van wind en water."

Monument voor de Verdronken Dorpen

Monument voor de Verdronken Dorpen
Visserijweg
4486 PN Colijnsplaat

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.