Molen de Star
140

Molen de Star - Balkbrug

N 52.5997855 / E 6.4016145

De molen werd in 1848 aan de Molenweg gebouwd door Jan ten Kate, omdat de toenmalige Katingermolen, een grondzeiler die op de Kaat stond, te weinig capaciteit bezat om in de behoeften te kunnen voorzien. De nieuwe molen werd een stellingmolen en kreeg de naam De Starmolen. Op 25 maart 1882 werd deze molen door de bliksem getroffen en brandde tot stellinghoogte af. In het zelfde jaar is de molen weer herbouwd, met gebruikmaking van andere molenonderdelen, waarschijnlijk uit Deventer.

Molenaar Roelof Wassens hield de molen tot 1955 in bedrijf. Als gepenioneerde liet Roelof de molen na een herstel, dat mede dankzij De Hollandsche Molen is uitgevoerd, de molen nog regelmatig draaien, tot 1971. In de beruchte storm van 13 november 1972 is de molen bijna verongelukt, snel ingrijpen van de vrijwillige brandweer ter plaatse voorkwam dat de molen verbrandde.

In de jaren 1974 - 1975 is de molen 550 m. naar het oosten verplaatst, even buiten het dorp Balkbrug. Op deze plaats heeft de molen een betere windvang. De molen werd in zijn geheel maalvaardig gerestaureerd en voorzien van fokwieken, zodat hij weer kan draaien en graan kan malen. Een schuurtje wat vroeger bij de molen stond op de oude plaats is in 2002 weer bij de molen neergezet.

Het gehele jaar door, dus ook in de winterperiode, is er meelverkoop op de zaterdagmorgen van 9.30 uur t/m 13.00 uur. Alle soorten meel zijn er dan te koop, door de molenaars ambachtelijk gemalen op de Molen De Hoop in Hellendoorn. Tijdens de wintermaanden zijn er ook rondleidingen mogelijk, echter dan alleen op afspraak. Uiteraard is verder iedereen welkom bij de molen als deze draait.

Molen de Star

Molen de Star
De Omloop 16
7707 DZ Balkbrug

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open

Bekijk de website voor actuele openingstijden.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.