Huize Bergen - VisitBrabant
Landgoed Huize Bergen - VisitBrabant
Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen - Vught

N 51.6501181 / E 5.3013765

Het schitterende landgoed en landhuis Bergen werd in 1916 gebouwd in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen-Roosenburg. Johan Wilhelm Hanrath was de architect van zowel het landhuis als het koetshuis en de dienstwoning.

Het landhuis is van oorsprong een zomerverblijf voor de familie. Er is bewust gekozen voor een massief gebouw met grote kamers, van waaruit je perfect zicht hebt op het omringende landgoed.

Het park telt zestien hectare grond en bestaat uit onder meer een boomgaard, een bloembinderij en een botanica. In de vijver vind je een heus 'vogeleiland' waar vroeger flamingo's op werden gehouden. Nu wordt het eiland druk bezocht door vele vogelsoorten, eenden en zwanen.

Bijzondere bewoners zijn het echtpaar Charlotte en Willem van Beuningen, die vanaf 1929 in het huis trokken. Zij lieten extra dienstwoningen en stallen op het landgoed bouwen. Waar de vorige bewoners graag de massieve steenbouw wilden tonen, wilde Charlotte dit verbloemen door klimplanten. Die zien we vandaag de dag nog steeds terug op de gevel.

Niet alleen op hun landgoed deed het echtpaar goede dingen. Ook in het toen arme Vught zorgden ze ervoor dat er arbeiderswoningen gebouwd werden en schonken ze de gemeente de renovatie van het raadhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Charlotte die voedselpakketten voor de gevangenen van Kamp Vught organiseerde.

Toen echtgenoot Willem van Beuningen in 1948 overleed, verkocht Charlotte het landgoed met de wens dat het een maatschappelijke functie zou krijgen waarin ook minder bedeelden een plaats konden vinden.

Dat is gelukt: nadat het een schoolinstituut werd voor de kraamopleiding en de levensschool, is Huize Bergen nu een hotel, restaurant en evenementenlocatie. Royale slaapkamers en een klassieke interieur laten je koninklijk overnachten. In het restaurant met salon en terras geniet je van smaakvolle gerechten, gemaakt van zo veel mogelijk producten uit de streek.

De opbrengsten worden gedoneerd aan de Joannes Bosco Stichting.

Foto's: ©Landgoed Huize Bergen, via VisitBrabant Routebureau

Huize Bergen - VisitBrabant
Landgoed Huize Bergen - VisitBrabant

Landgoed Huize Bergen
Glorieuxlaan 1
5261 SG Vught

Contactgegevens
T: 073-6580400
E: welkom@huizebergen.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.