Landgoed Avegoor
Landgoed Avegoor

Landgoed Avegoor - Ellecom

N 52.028728 / E 6.0833258

De geschiedenis van het goed Avegoor gaat terug tot het jaar 1339. Na generaties lang in leenbezit te zijn geweest van Middachten, kwam aan het begin van de 17e eeuw Anna, vrouwe van Middachten, in financiele moeilijkheden. Zij besloot om afstand te doen van enig bezit, waaronder dit goed Avegoor.

Het kwam in 1626 in handen van de legerkapitein Derck van Biesen. Bij zijn dood in 1642 erfde zijn zoon Jacob, bekend boekdrukker in Arnhem en in dienst van het Hof van Gelre aldaar, het goed. In 1647 had stadhouder prins Willem II van Nassau het nabijgelegen Hof te Dieren gekocht als jachtslot en kocht daarvoor ook Avegoor op. De Ruitersbeek, die over het terrein liep, had hij als watertoevoer voor zijn waterwerken in de hoftuinen nodig. Willem III erfde het landgoed en het bleef tot aan zijn dood in 1702 in koninklijk bezit. Het werd nu en dan gebruikt als uitvalsbasis voor de fazantenjacht. In de 19e eeuw is het huis in vele handen overgegaan, totdat het in in 1928 werd doorverkocht aan de Bond van Personeel in Overheidsdienst.

Onder de naam Troelstra Vacantieoord Avegoor genoot het landgoed vervolgens een grote belangstelling als vakantiebestemming voor haar leden. In de oorlog is het geconfisqueerd door de Duitse SS. Na de oorlog werd het een interneringskamp en hospitaal. In 1950 kwam Avegoor na een jaar van herstelwerk weer in het bezit van de eerder genoemde vakbond, dan het NVV genoemd, het latere Abvakabo. Een barak bij de ingang van het terrein werd afgebroken, de tweede liet men staan en werd verhuurd als huishoudschool en later als vakantieoord voor groepen. Tegenwoordig is de barak in gebruik door een kerkgenootschap en sinds 1997 is kasteel Avegoor in gebruik als hotel.

Landgoed Avegoor

Landgoed Avegoor
Zutphensestraatweg 2
6955 AG Ellecom

Contactgegevens
T: 0313-430600
E: info@landgoedavegoor.nl

Openingstijden
24 uur open

Het kasteel is een hotel-restaurant.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.