Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen
Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen

Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen - Veenhuizen

N 53.033644900869 / E 6.3965752341143

Veenhuizen is een bijzonder dorp. Je herkent hier de rechte lanenstructuren, met aan die lanen het ene monumentale gebouw na het andere. In totaal zijn er meer dan honderd Rijksmonumenten in het dorp. Bewonder karakteristieke dienstwoningen, een carrévormig gesticht, het voormalige hospitaal en de directeurswoning.

Het dorp werd 200 jaar geleden gesticht als één van de Koloniën van Weldadigheid, maar waar de andere 'oorden' vrije koloniën waren, was de kolonie in Veenhuizen een dwangkolonie. Strafkolonie, gevangenisdorp, 'pauperparadijs': dat was Veenhuizen.

Er werden hier duizenden arme stedelingen en weeskinderen opgevangen die werden geholpen om een beter bestaan op te bouwen. Ze leerden een beroep zodat ze konden voorzien in eigen onderhoud.

Na de periode als Rijkswerkinrichting (1859-1875) werd Veenhuizen tot 1983 een gesloten, zelfvoorzienend gevangenisdorp. Je mocht er alleen wonen als je er ook werkte.

In 2023 bestaat Veenhuizen tweehonderd jaar. Ontdek de veelzijdige geschiedenis in het Gevangenismuseum, bij één van de monumenten of tijdens één van de vele speciale activiteiten tijdens dit jubileumjaar.

Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen

Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen
Kerklaan
9341 Veenhuizen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.