Kasteel Vorden
Kasteel Vorden

Kasteel Vorden - Vorden

N 52.1014322 / E 6.3225863

Kasteel Vorden wordt al in de vroege veertiende eeuw genoemd. Na eeuwenlang door verschillende families bewoond te zijn geweest, werd het kasteel als gemeentehuis in gebruik genomen. Een paar jaar geleden kwam daar een einde aan. Sindsdien is het weer een historisch ingericht familiehuis dat particulier wordt bewoond. De kasteelvrouwe verzorgt rondleidingen door het historisch ingerichte kasteel. In de boerderij naast het kasteel is een restaurant.

Aanvankelijk bestond het kasteel uit een vierkante toren, die later met zijvleugels is uitgebreid. In 1580 brachten Engelse soldaten in staatse dienst flinke vernielingen aan in het kasteel. Maar dat niet alleen, zij ontvoerden de vrouw en kinderen van toenmalige bewoner Maurits Ripperda, telg uit het oud adellijk Gronings geslacht. Alsof het niet genoeg was, woedde er kort na deze gebeurtenis een grote brand. Aan het einde van de zestiende eeuw is het kasteel hersteld en voorzien van grachten.

In de zeventiende eeuw is één van de vleugels verlengd. Vanaf de late achttiende eeuw is het kasteel lange tijd nauwelijks bewoond. Een eeuw later komt het goed in handen van de jonge Paulus Anthony van der Borch, die het kasteel grondig opknapt. De voorspoed is van korte duur. Na gedwongen verkoop verpaupert het kasteel wederom. In 1976 restaureert de nieuwe eigenaar, de gemeente Vorden, het gebouw en huist er tot de fusie van de gemeenten Vorden en Bronkhorst.

Bijzonder is de zeventiende-eeuwse schouw. De meeste vensters hebben kruiskozijnen met schelpvullingen terwijl in de toren nog een laatgotische trapspil te bewonderen is.

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden
De Horsterkamp 8
7251 AZ Vorden

Contactgegevens
T: 0575-550684
E: info@kasteelvorden.nl

Te bezoeken op Dag van het Kasteel. Huis en directe omgeving op afspraak te bezoeken.

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Lege ster Lege ster

Zeer fraai kasteeltje met helaas zeer onaardige eigenaren. Alle moeite is ze te veel. Onbeschoft en zeer klantonvriendelijk. Jammer dat het kasteeltje niet meer in handen is van de gemeente. De bijbehorende horeca is binnen heel donker en ongezellig.

Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.