Kasteel Stapelen
Kasteel Stapelen

Kasteel Stapelen - Boxtel

N 51.583381 / E 5.3248125

Dit sprookjesachtige kasteel uit 1300 is een ware blikvanger! Het is onderdeel van een stadslandgoed dat zich bevindt op de plek waar de Dommel het centrum van Boxtel binnenstroomt. Over de omringende slotgracht lag tot 1965 een houten ophaalbrug, tot deze in dat jaar werd vervangen door een vaste brug.

Het kasteel werd geschonken aan Willem van Boxtel als beloning voor zijn dappere optreden in de Slag bij Woeringen. Door de eeuwen heen is het in handen geweest van de adellijke families Van Boxtel, Van Ranst en Van Horne. In de kapel is nog een altaarstuk uit 1600 te zien met wapens van de familie Van Horne. Deze kapel is overigens lange tijd een bedevaartsoord geweest vanwege het bloedwonder dat in 1380 zou hebben plaatsgevonden. De legende gaat dat een priester uit Esch wijn uit de miskelk zou hebben geknoeid op de doek die voor het Driekoningen-altaar van de Sint-Petruskerk in Boxtel lag. De vlekken bleken uiteindelijk bloedvlekken te zijn. Bij de Boxtelse Watermolen probeerde hij de vlekken weg te schrobben, maar het mocht niet baten.

Sinds 2012 is er bij het kasteel een labyrint ontworpen. In het omliggende park kun je heerlijk wandelen en genieten van deze prachtige, romantische plek.

Kasteel Stapelen

Kasteel Stapelen
Stapelen 1
5281 EH Boxtel

Contactgegevens
E: info@kasteel-stapelen.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.