Kasteel Radboud
Kasteel Radboud
Kasteel Radboud

Kasteel Radboud - Medemblik

N 52.7724151 / E 5.1129692
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue
icon-voorzieningen-kraanwater-blue
icon-voorzieningen-wc-blue

Volgens een legende uit 1517 stond er in de zevende eeuw op de plek aan de Zuiderzee het kasteel van Radboud, koning der Friezen. Resten van dit kasteel zijn nooit teruggevonden, maar aan het eind van de dertiende eeuw verrees wel degelijk een sterke burcht in Medemblik aan de Zuiderzee. Graaf Floris V van Holland liet deze burcht bouwen op een goed verdedigbare plek, die aan drie kanten was omringd door de Zuiderzee. Floris bouwde de burcht als onderdeel van een reeks burchten om de Westfriezen in bedwang te houden. Het enige kasteel uit deze reeks dat nog bewaard is gebleven, is het kasteel Radboud.

Van deze dwangburcht zijn twee woonvleugels en een vierkante en een ronde toren intact gebleven. De omvang van de oude burcht is nog te zien op het terrein van het kasteel. Het grondplan komt in grote lijnen overeen met dat van het Muiderslot. Kasteel Radboud moet een sterke burcht geweest zijn. Het kasteel is altijd gebruikt als verdedigingswerk of als toevluchtsoord. Er heeft nooit een adellijk geslacht in gewoond. Toen aan het eind van de zestiende eeuw in Medemblik stadswallen werden aangelegd, verloor kasteel Radboud zijn functie als verdedigingswerk en raakte geleidelijk aan in verval. Het kasteel werd vervolgens gebruikt als kerk en als onderkomen van de schutterij en raakte nog meer in verval. In 1889 werd het kasteel gerestaureerd door J. van Lokhorst en P.H.J. Cuypers. Dit betekende de redding van het kasteel.

Wist je dat Rembrandts schilderij 'De Nachtwacht' in de Tweede Wereldoorlog tijdelijk in veiligheid is gebracht in Kasteel Radboud?

Kasteel Radboud
Kasteel Radboud

Kasteel Radboud
Oudevaartsgat 8
1671 HM Medemblik

Contactgegevens
T: +31227541960
E: info@kasteelradboud.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag 10:00 - 17:00

Deze openingstijden gelden in juli en augustus. Daarbuiten alleen geopend in het weekend. Kijk voor meer informatie op de website.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.