Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort
060

Kasteel Grunsfoort - Renkum

N 51.975511 / E 5.7182786

Op de Grunsfoortweide liggen lage stenen bouwsels. Zij geven de grootte aan van het voormalige kasteel Grunsfoort, een belangrijk kasteel in het hertogdom Gelre. Daar woonde de witte juffer. Zij was de dochter van een hard en gierig edelman en zijn dochter had veel van zijn karakter.

Als zij op zondag naar de kerk liep moesten de arme boeren ervoor zorgen dat er een witte linnen loper klaar lag tussen het kasteel en de kerk. Zij wilde haar fijne schoentjes niet vies maken en al helemaal niet met de aarde van het kerkhof om de kerk heen.

Toen zij eindelijk gestorven was, bleek er geen mens om haar te rouwen. Ze werd met statie begraven door zes baronnen omdat ze nu eenmaal een edelvrouw was, maar de volgende dag stond de witte juffer in haar kist buiten het kerkhof. Ze werd opnieuw begraven, deze keer door de plaatselijke boeren en een stuk dieper dan de vorige keer. Maar de volgende dag stond de kist weer buiten het hek. Ze wilde bij leven het kerkhof niet aanraken, nu wilde het kerkhof haar niet meer. Goede raad was duur. Ze besloten de kist op een kar te zetten met een paard ervoor en dan maar te zien wat er gebeurde. Het paard sloeg op hol, trapte bij een beek de kar van zich af en de kist verdween in de beek. Maar met volle maan, als de maan het water wit kleurt als een linnen loper, kun je de juffer zien lopen. Pas dan maar op, want het was een naar mens...

Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort
Kasteel Grunsfoort

Kasteel Grunsfoort
Kortenburg 14
6871 NE Renkum

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.