110

Kasteel de Haar - Haarzuilens

N 52.1214963 / E 4.9862723

Het jaar 1892 is in de geschiedenis van De Haar belangrijk. Dan start de herbouw van het vervallen kasteel door de architect Pierre J.H. Cuypers. Hij doet dit in opdracht van het echtpaar Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. De naam van dit kasteel refereert aan een zogenaamde haar. Dit is een langgerekt  en hoger gelegen stuk grond dat midden in een heideveld of op veengrond ligt. In de dorpsnaam Haarzuilens is dit toponiem samengevoegd met de familienaam (Van) Zuylen. Het kasteel wordt in haar geschiedenis meermalen verwoest. Dit gebeurt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse  twisten in 1482 en later nogmaals tijdens de Franse bezetting in 1672. Voor het kasteel is het huwelijk tussen Etienne G.F. van Zuylen van Nijevelt met Helene C.B de Rothschild (1863-1947) van belang want zij besluiten De Haar te revitaliseren. De eerdergenoemde architect Cuypers gaat energiek aan de slag maar verzuimt helaas bouwhistorisch onderzoek uit te laten voeren waardoor zijn bouw werkzaamheden veel oude sporen uitwist. Het vervallen kasteel krijgt bij de herbouw een neogotisch voorkomen, waarbij inspiratie uit de Franse gotiek is geput. In 1913 is De Haar eindelijk gereed en is dan voorzien van talrijke moderne gemakken zoals centrale verwarming, stromend water, liften en een eigen elektriciteitsvoorziening. Het landschappelijke park komt in samenwerking tussen Pierre Cuypers, Leonard A. Springer en Hendrik Copijn tot stand. Van Copijn is bekend dat hij voor dit park door tal van Utrechtse dorpen op handkarren vele levensgrote bomen heeft aangevoerd. Het dorp Haarzuilens is een ontwerp van Jos Cuypers  en moest personeel en pachtboeren tot nut zijn. Bezoek het kasteel en leer alles over de wereld van weelde waarin de baronale familie leeft. Maak een stevige wandeling door het uitgestrekte Engelse landschapspark en ontdek de meest bijzondere plekken. Het hele jaar door worden er veel extra activiteiten georganiseerd zoals grote fairs, kinderactiviteiten en theater.

Stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens

Contactgegevens
T: 030-6778515
E: informatie@kasteeldehaar.nl

Openingstijden
Maandag 10:00 - 17:00
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag 10:00 - 17:00

De laatste toegang tot het kasteel is om 16.00 uur. Houd er rekening mee dat u ruim voor aanvang aanwezig bent bij de kassa's op het Stalplein.

Beoordelingen
Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster Volle ster

Dit was voor mij met afstand het mooiste kasteel langs de route. Alleen jammer dat ik geen tijd had om een kijkje te nemen in het kasteel.

Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.