Kasteel Crabbehoff
Kasteel Crabbehoff

Kasteel Crabbehoff - Dordrecht

N 51.7919083 / E 4.6671822
icon-voorzieningen-drinken-blue
icon-voorzieningen-eten-blue
icon-voorzieneingen-fietsenstalling
icon-voorzieningen-parkeren-blue
icon-voorzieningen-terras-blue
icon-voorzieningen-kraanwater-blue
icon-voorzieningen-wc-blue
icon-voorzieningen-wifi-blue

Kastelen heeft Dordrecht niet meer. Huis Te Merwede is een ruïne en twee andere objecten die daar enigszins op lijken zijn Dordtwijck en Crabbehoff. Beide zijn echter bouwhuizen: grote boerderijen met een herenhuis. Wanneer en door wie het oorspronkelijke Crabbehoff werd gebouwd, is niet zeker. Van dat oude Crabbehoff is niets meer over. Op 12 april 1808 brak er brand uit. Misschien was Crabbehoff nog te redden geweest, als het wat dichter bij de stad had gestaan. Het gebouw stond echter op een half uur loopafstand buiten Dordrecht. Voordat het nieuws van de brand de stad had bereikt en de brandweer was opgetrommeld, waren er twee uren verstreken. Om zeven uur 's avonds arriveerde de brandspuit bij het reeds half verkoolde huis.

Crabbehoff werd in andere stijl herbouwd. Rond 1850 was reder mr. Pieter Blusse eigenaar van het nieuwe Crabbehoff. Hij liet heel wat aan zijn bezit uitgeven. In 1858 werd in de stad de Kloveniersdoelen gesloopt. De reder kocht het torentje, een poortje, een windwijzer en een aantal andere bouwfragmenten zoals kopjes, en liet ze in, aan of op Crabbehoff plaatsen.

Kasteel Crabbehoff zoals wij het kennen, dateert uit 1913. Bouwheer was W.H. Staring, hij had het gebouw geërfd. Hij liet het huis herbouwen naar een neoromantisch ontwerp van de architect J.F.L. Frowein. Het Doelentorentje was te bouwvallig om opnieuw gebruikt te worden. Er werd een kopie gemaakt. De windwijzer, een tweetal poortjes en groot aantal bouwfragmenten werden wel hergebruikt.

In 1959 werden Crabbehoff en de bijbehorende landerijen verkocht aan de gemeente. Sinds 2004 is het privébezit. In het koetshuis bevindt zich restaurant De Hoff'nar.

Kasteel Crabbehoff

Kasteel Crabbehoff
Talmaweg 10
3317 RB Dordrecht

Contactgegevens
T: 078-6180466
E: info@restaurantdehoffnar.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 18:00 - 21:30
Woensdag 18:00 - 21:30
Donderdag 18:00 - 21:30
Vrijdag 18:00 - 21:30
Zaterdag 18:00 - 21:30
Zondag Gesloten

Het kasteel is niet te bezichtigen. Openingstijden gelden voor het restaurant in het koetshuis en kunnen afwijken. Kijk voor meer informatie op de website.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.