Kalenberg ©WeldadigOord
Kalenberg

Kalenberg - Kalenberg

N 52.776393616068 / E 5.955967887748

Kalenberg is een klein dorpje dat midden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt. Een schilderachtig dorpje, verscholen tussen de meren en uitgestrekte rietvelden van het Kalenberger riet. Waterwegen kronkelen door de kleine dorpskern, met daarover talloze bruggetjes.

Het dorp heeft een lange turfgeschiedenis. Lang was Kalenberg de enige bewoonde buurt tussen de 'weren' (de vaarten tussen de stroken land, de ribben). Langs de Hoogeweg zie je authentieke hans-en-grietje huisjes waar de turfstekers en hun gezinnen woonden. Ook staan er nog typische watermolens, zoals de tjasker en de spinnenkopmolen.

De bevolking leefde vooral van de turfmakerij. Daarnaast waren visserij en rietteelt belangrijke inkomstenbronnen. Het riet wordt nog steeds gesneden en wordt nog altijd beschouwd als de beste kwaliteit van Europa voor het dekken van rietdaken.

Een hoogtepunt binnen Kalenberg is 't Lokaal, één van de oudste gebouwen van het dorp. Deze zaalkerk zonder toren stamt uit 1843. De preekstoel en het glas-in-lood is nog van de originele bouw. Nu wordt het gebouw gebruikt als expositieruimte voor kunst en terras aan het water.

Foto: ©WeldadigOord

Kalenberg ©WeldadigOord

Kalenberg
Kalenbergerpad
8377 HA Kalenberg

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.