Jachtslot Mookerheide
Jachtslot Mookerheide

Jachtslot Mookerheide - Molenhoek

N 51.7699855 / E 5.889479

Jan Jacob Luden koopt vanaf 1900 gronden op de Mookerheide. In de periode 1902-1905 bouwt Luden het jachtslot, dat naar de locatie is vernoemd, naar ontwerp van de architecten Oscar en Henri Leeuw jr. uit Nijmegen. Kosten noch moeiten worden gespaard. Een zeer rijk en uitbundig, in Jugendstil gedecoreerd en van alle gemakken voorzien huis komt tot stand, met een grote gedecoreerde torenkamer en een ongekend uitzicht. Onder Ludens rentmeester D.G. Montenberg wordt op het omringende terrein een aanleg in landschapsstijl gerealiseerd.

In 1910 wordt het Jachtslot overgenomen door Antonie Marinus Vroeg. Hij breidt het landgoed uit en verfraait het. In 1947 wordt het verkocht aan de Zusters van Sint Dominicus van Bethanie. Het hoofdhuis wordt grondig verbouwd en als klooster in gebruik genomen, op het landgoed verrijzen verschillende nieuwe gebouwen voor een kinderinternaat.

30 jaar lang was het hoofdgebouw een hotel/restaurant, nu is het jachtslot en het landgoed in handen van Natuurmonumenten en wordt het grondig gerestaureerd. Ondanks de restauratie kun je het gebied en het gebouw wel bezoeken en een rondleiding krijgen.

Wist je dat de Mookerheide een grote rol speelde in de strijd in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)? In 1574 stond een leger huursoldaten onder leiding van de Oranje-broers Lodewijk en Hendrik van Nassau tegenover het Spaanse leger op de Mookerheide. De Spanjaarden hielden de stad Leiden bezet, waardoor voor de Leidenaren een hongersnood dreigde. Met deze actie wilden Lodewijk en Hendrik dan ook de Spanjaarden weg van Leiden lokken. Dat lukte, maar de strijd was zeer bloedig: waar het Spaanse leger 150 man verloor, zijn er 3.000 huursoldaten van Oranje omgekomen. Ook de broers Van Nassau hebben de strijd niet overleefd. Deze slag staat bekend als de Slag op de Mookerheide.

Jachtslot Mookerheide

Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd, maar is wel te bezoeken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.