ILSY-plantsoen
ILSY-plantsoen

ILSY-plantsoen - Den Haag

N 52.04055 / E 4.35412

Het ILSY-plantsoen is vernoemd naar de Internationale Luchtvaartshow Ypenburg die jaarlijks plaatsvond op het toenmalige Rijswijkse Vliegveld Ypenburg. Deze show werd tussen 1945 en 1957 opgevoerd en door duizenden mensen bezocht. Dit is het verloop van de diverse shows die hier hebben plaatsgevonden:

1e ILSY 1945-1947: Royal Air Force organiseerde een luchtvaarttoernooi ter herinnering aan de Slag om Engeland en ter herdenking van het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag.

2e ILSY 1950: De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart organiseerde vliegfeesten met straaljager-formaties, militaire stuntescadrilles en demonstraties met 's werelds eerste straal-zweefvliegtuig.

3e ILSY 1951: De eerste vier Republic F-84E Thunderjets werden overgedragen aan de Luchtstrijdkrachten (LSK) onder aanwezigheid van Dwight D. Eisenhower.

4e ILSY 1952: Onder andere een Bristol Freighter, een Fauvel Vliegende Vleugel, een English Electric Canberra, drie verschillende De Haviland's en een Bücker Jungmeister namen deel aan deze ILSY.

5e ILSY 1955: De Koninklijke familie woonde samen met 200.000 betalende bezoekers deze show bij. Ze keken naar een parade van lichte vliegtuigen, stuntvliegshows, kunst- en formatievliegen, parachutespringen, een helikopterparade en een slotdefilé van NAVO-straaljagers.

6e ILSY 1957: Dit wordt ook wel de Gouden ILSY genoemd. De organisatie (KNVvL) bestond namelijk 50 jaar en dit werd gevierd met hetzelfde publiek als bij de vorige ILSY. Dit was de laatste luchtvaartshow op Ypenburg. De bezoekersaantallen werden te hoog, de omgeving ondervond hinder van het geluid en ook vanwege veiligheidsredenen werden de shows stopgezet.

ILSY-plantsoen

ILSY-plantsoen
ILSY-plantsoen
2497 GA Den Haag

Contactgegevens
E: info@deverkeerstoren.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.