Haven Oudenbosch
Haven Oudenbosch Veenpaal
Haven Oudenbosch

Haven Oudenbosch - Oudenbosch

N 51.591764039063 / E 4.5252664858461

Oudenbosch is als nederzetting ontstaan door zijn grootschalige turfproductie. Monniken van De Sint-Bernardusabdij van Hemiksem bij Antwerpen lieten het gebied ontginnen en omstreeks 1300 werd door hen een kanaal gegraven waardoor de huidige Oudenbossche Haven ontstond. De turf die ten zuiden van Oudenbosch werd gestoken, werd met kleine schuiten over een vaart naar deze haven gebracht.

Eenmaal in de haven werd de turf overgeslagen op zeewaardige zeilschepen die groter water kunnen bevaren. Het bruine goud werd vanaf hier afgevoerd over de rivieren de Mark en de Dintel. Door de commerciële turfactiviteiten ontstond het dorp Oudenbosch dat tientallen jaren later een eigen kerk keeg.

In de periode van 1458 tot 1600 werd de haven van Oudenbosch opeens belangrijk. Door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 was de handelsweg tussen Antwerpen en Holland niet langer toegankelijk waardoor tussen de beide uiteinden van de oude route, Dordrecht in het noorden en Oudenbosch in het zuiden, een succesvolle veerdienst werd opgezet.

Hedendaags is de haven van Oudenbosch een plek voor pleziervaart. Vanuit de jachthaven vertrekken in het vaarseizoen ook rondvaarten.

In de haven staat een Veenpaal informatiepaneel met een oude foto en een prent.

Haven Oudenbosch
Haven Oudenbosch Veenpaal

Haven Oudenbosch
Kade 6
4731 KS Oudenbosch

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.