Fietsnetwerk.nl
Engelse Schans

Engelse Schans - Lievelde

N 52.0028212 / E 6.6025449

In de zomer van 1627 werd in opdracht van Frederik Hendrik een insluitingslinie om Groenlo heen gebouwd door het Staatse leger. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) had Groenlo, toen nog Grolle, het flink te verduren. Deze sterke vesting was bezet door de Spanjaarden. De Staten Generaal besloot na lang twijfelen om een aanval te doen op Grolle om zo de stad voor zich te winnen: het Beleg op Grol in 1627.

Via de Lek en de Rijn reisden de Staatse soldaten af naar het oosten. De Spanjaarden wisten dat er een groot leger op komst was, maar wisten niet welke stad het precies ging worden. Er werd een schijnaanval uitgevoerd op het Duitse stadje Goch als afleidingsmanoeuvre. In de tussentijd werd Groenlo omsingeld en veroverd door Staatsen.

De omliggende plaatsen, waaronder Lichtenvoorde, werden ook bezet om ervoor te zorgen dat de Spanjaarden zich niet meer in de buurt konden vestigen. Om deze dorpen en steden werden op de strategische plekken schansen gebouwd. De vijand kon vanuit daar goed in de gaten gehouden worden. De Engelse Schans bij Lievelde is nog altijd bewaard gebleven.

Fietsnetwerk.nl

Engelse Schans
Schansweg
7137 PG Lievelde

Contactgegevens
E: info@engelseschans.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.