Eendenkooi Ter Kwak - ©VisitBrabant
Eendenkooi Ter Kwak

Eendenkooi Ter Kwak - Heusden

N 51.716271079731 / E 5.1192199173522

Een eendenkooi is een historische plek waar eenden werden gevangen voor consumptie of voor het verzamelen van veren. Ze werden vaak gebruikt in de oudere tijden als jachtgebieden.

Eendenkooi Ter Kwak is een van de weinige overgebleven eendenkooien in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. De kooi is al meer dan 5 eeuwen oud en is goed bewaard gebleven. Het terrein bestaat uit een aantal vangpijpen, ook wel bekend als vangarmen, die strategisch zijn aangelegd om eenden te lokken en te vangen.

De werking van een eendenkooi is gebaseerd op een combinatie van natuurlijke en menselijke elementen. Het terrein heeft meestal een waterrijke omgeving met rietvelden en andere begroeiing die aantrekkelijk zijn voor eenden. Door middel van vangpijpen en een netwerk van sloten en greppels werden de eenden geleid naar een vanghok.

Eendenkooi Ter Kwak is tegenwoordig onderdeel van het beschermde natuurgebied De Hooibroeken en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het gebied biedt een thuis aan verschillende soorten vogels en andere dieren, waaronder diverse watervogels, reigers en roofvogels.

Bezoekers kunnen de eendenkooi soms bezichtigen onder begeleiding van een gids. Tijdens een rondleiding krijgen bezoekers uitleg over de geschiedenis en werking van de eendenkooi, evenals de flora en fauna in het gebied. Het is een unieke gelegenheid om meer te leren over een traditionele methode van eendenvangst en de natuurlijke omgeving waarin deze plaatsvond.

Foto: ©VisitBrabant

Eendenkooi Ter Kwak - ©VisitBrabant

Eendenkooi Ter Kwak
Kooilaan
5256 KP Heusden

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.