Celtic Fields Epe en Vaassen
Celtic Fields Vaassen

Celtic Fields Vaassen - Vaassen

N 52.296312256361 / E 5.9285934789453

In de regio Epe zijn er talrijke overblijfselen van celtic fields, oude agrarische systemen die teruggaan tot de Late Bronstijd. Het celtic field bij Vaassen, met zijn uitgestrekte oppervlakte van 76 hectare en vele omwalde akkertjes, is een opvallend voorbeeld van deze oude landbouwpraktijken. Deze velden zijn als archeologisch monument beschermd vanwege hun historische waarde.

In vroegere tijden, rond 800 v. Chr., introduceerden boeren op de zandgronden een nieuw landbouwsysteem. Ze legden geordende velden aan, omringd door kleine walletjes, waarop ze afwisselend gewassen verbouwden en vee lieten grazen. Dit resulteerde in uitgestrekte akkercomplexen, waarvan de nederzettingen vaak in het midden lagen. Deze 'celtic fields', hoewel ooit ten onrechte toegeschreven aan de Kelten, getuigen van een geavanceerde landbouwpraktijk.

Met de opkomst van de ijzeren ploeg in de Vroege Middeleeuwen verdween het celtic fields-systeem langzaam. De akkers waren te klein voor deze nieuwe technologie, die langwerpige velden vereiste. Ondanks deze veranderingen zijn enkele van deze historische landschapselementen bewaard gebleven in de gemeente Epe, naast andere waardevolle erfgoederen zoals de huiskampen. Deze rijke geschiedenis is een belangrijk aandachtspunt in het cultuurhistorisch beleid van de gemeente, gericht op behoud en bewustwording van dit erfgoed.

Celtic Fields Epe en Vaassen

Celtic Fields Vaassen
Gortelseweg 63
8171 RB Vaassen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.