Buitenplaats 't Enzerinck
Buitenplaats 't Enzerinck

Buitenplaats 't Enzerinck - Vorden

N 52.1212479 / E 6.3208109

Al in 1378 wordt 't Enzerinck genoemd. Het goed wisselt verschillende malen van eigenaar en komt in 1835 in handen van jhr. Constantin Arnaud Ernest Adrien van Panhuys die getrouwd was met Charlotte Everdina Winanda Staring, dochter van de bekende dichter Antoni Christiaan Winand Staring. Dit stel laat tussen 1836 en 1838 het huidige landhuis bouwen in neoclassicistische stijl. Ter gelegenheid van de ingebruikname droeg dhr. Staring een uitgebreid gedicht voor over het huis.

‘Een prachtpaleis ontstaat bij schelle jubelkreten. Een jeugdig bos ontluikt en groet de morgenstond.’ Nadat het nog verschillende malen van eigenaar wisselde is ’t Enzerinck vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzorgingshuis. In 1986 werd het landgoed in delen verkocht. Het parkbos werd eigendom van Natuurmonumenten, de verschillende gebouwen werden weer particulier bewoond. De historische parkaanleg bestaat uit oprijlanen, een landschapspark, moestuin, bos, weilandjes en akkers.

Het landhuis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk. Wel te zien is het zogeheten Grootvaders huisje: een huisje dat de landgoedeigenaar in 1920 voor zijn kleinkinderen bouwde.

Buitenplaats 't Enzerinck

Buitenplaats 't Enzerinck
Almenseweg 60
7251 HS Vorden

Contactgegevens

Niet te bezoeken op Dag van het Kasteel. Huis en directe omgeving niet te bezoeken.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.