Workshops en fietscoach voor oudere fietsers

Workshops en fietscoach voor oudere fietsers

Onderzoek hogeschool Utrecht naar veiliger fietsen voor en door ouderen

Wat kunnen ouderen zelf doen om veiliger te fietsen? Die vraag is in een onderzoek van Hogeschool Utrecht centraal gesteld waarbij onderzocht is of speciale workshops of een fietscoach hierbij behulpzaam zouden kunnen zijn. De meeste ouderen vinden dat fietsen door hun jarenlange ervaring geen onderhoud nodig heeft. Daarom is er weinig motivatie om bijvoorbeeld fietsles te nemen of een fietshelm te dragen tijdens fietsroutes. 

Fietsroute pilot enthousiast ontvangen

Dit was één van de bevindingen die de onderzoekers van het project 'zolang ik fiets' hebben gedaan. Dat project werd uitgevoerd in Amersfoort en Dronten, waarbij de burgemeesters van beide steden als fietsambassadeur van de ‘Lokale aanpak veilig fietsen’ van het ministerie van IenM nauw betrokken zijn geweest. Door lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (Publab) van Hogeschool Utrecht zijn speciale workshops voor oudere fietsers georganiseerd, soms gevolgd door een fietsroute op een speciaal parcours onder leiding van een fietscoach en fietsroutes over de weg. Bij de workshop ontvingen de deelnemers een introductie over het thema en een boekje met vragen over hun eigen fietsgedrag en de verschillende risico’s. In kleinere werkgroepen konden deelnemers zich verder verdiepen in problemen die ze ondervinden tijdens fietsen en wat zij zelf zouden kunnen doen om dit te verbeteren. 

Een eerste pilot in Dronten had een verassend hoge opkomst op. Een kwart van de deelnemers volgde  de oefeningen die werden uitgevoerd samen met een Fietscoach op een speciaal parcours, waar het vooral ging om balans, slalom en vooruit kijken. Tenslotte werd ook een ‘mobiele opstapmiddag’ georganiseerd. Ouderen werden hiervoor niet speciaal geworven maar tijdens een recreatieve fietsroute spontaan aangesproken. Ook deze pilot was een succes. Een concrete evaluatie is niet gemaakt,  maar de onderzoekers hopen wel dat het project heeft bijgedragen tot het verkrijgen van meer inzicht in de mogelijkheden die er zijn om de oudere fietser daadwerkelijk te bereiken en te motiveren. 

Bron : verkeersnet 

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via